Warm eten als lunch
|In Hongarije eet zowat iedereen tussen de middag warm. Ook mensen die werken eten vaak een warme lunch in hun pauze. Ze doen dit huis, op het werk of in een restaurant. Wij eten ook warm bij de lunch. In de eerste instantie was dat vanwege de geleidelijke gewenning van dochter, maar inmiddels vinden we het zelf ook echt fijn.
De voordelen:
- Als je vrij bent , dan kun je het makkelijker regelen dat je na de lunch klaar bent met het huishoudelijk werk.
- Je kunt ’s middags weg gaan en vlak voor etenstijd thuiskomen. Je gooit wat brood en beleg op tafel en klaar is kees!
- ’s Avonds zijn veel mensen moe. Niet hoeven koken is dan fijn.
Nadelen:
- we zijn het in Nederland niet (meer) gewend.
- Mensen zijn tussen de middag vaak niet thuis in verband met werk en school.
- Tussen de middag warm eten zit niet in het Nederlandse patroon, waardoor het lastig kan zijn om het zo te regelen dat jij en de jouwen warm kunnen eten.
Zelf zit ik eraan te denken om dit ritme nog even aan te houden. Het betekent in ieder geval dat we langer op het strand kunnen zitten…
Wat vind jij van warm eten voor de lunch?
...
11 Comments
Wij eten regelmatig warm tijdens de lunch, heerlijk vinden we dat.
Nou.. ik ben geloof ik ook wel om!
Ik woon in Frankrijk en iedereen eet tussen de middag warm omdat het de hoofdmaaltijd is, mijn kleinkinderen eten op school, voorgerecht, hoofdgerecht, kaas of fruit en een dessert. Toen mijn man nog leefde aten we ook regelmatig warm tussen de middag, als we op vakantie waren altijd , ik soms warm tussen de middag als mijn kinderen en kleinkinderen komen eten of als er iemand jarig is. Ook als ik uit eten ga is het altijd tussen de middag, heerlijk!!
Wat handig dat de kleinkinderen op school warm eten krijgen (er van uitgaande dat dat een goede maaltijd is). Lunchen werkende mensen dan allemaal buiten de deur / in de kantine? Of zijn er magnetrons op het werk?
Ook ik woon in een land waar ’s middags warm gegeten word. Ben er helemaal aan gewend maar zie toch ook nadelen. ’s Ochtends doe ik het huishouden maar moet er ook gekookt worden. Na de lunch komt de grootste afwas. En ’s avonds blijft het niet bij een boterham met kaas maar hebben de gezinsleden toch vaak trek in een warm hapje…weer een behoorlijke afwas.
De ochtenden zijn inderdaad wel een stuk drukker. En ook wij eten ’s avonds nog iets warms. Vaak een gebakken eitje of zoiets. Qua afwas / werk maken we het dan maar niet te gek, anders is het voordeel weg 😉
Mijn kinderen zaten op een LZK, een school voor zieke kinderen. Daar werd ook tussendemiddag gegeten, omdat het lijf op die manier het beste de voedingsstoffen verwerkt, en omdat zieke kinderen weinig energie hebben om te eten aan het eind van de dag. Daarom heb ik heel lang en waar mogelijk dat ritme aangehouden. En, savonds, dan ben ik op, en dan nog koken is niet erg handig, zeker niet als de kinderen veel aandacht nodig hebben juist als ik sta te koken. Het was wel even puzzelen toen ikzelf ook werkte, werd wel handig in vooruit plannen, zondags voor twee dagen eten maken, en evt een ovenschotel klaarzetten voor woensdag.
Ik wist niet dat je lijf overdag het beste de voedingsstoffen verwerkt. Dat het met kleine kinderen handiger is om ’s avonds brood te eten / niet te koken, dat ben ik helemaal met je eens!
Toen ik een kind was, aten we altijd warm tussen de middag. We kwamen van school en werk naar huis en aten een warme maaltijd. Vaste prik: aardappels, vlees en groenten en soms een toetje na. Dat er mensen waren die het anders deden, was ons helemaal niet bekend! Later, toen ik op de middelbare school zat, waren lesroosters van mijn broer en ik zó, dat het ineens niet meer kon en de warme maaltijd verschoof naar de avond.
Ik eet nog steeds ’s avonds warm, maar soms eet ik op mijn vrije dagen ’s middags een warme lunch. Dan dus 2 warme maaltijden overdag. Dat deed ik vooral omdat jongste dochter zo hield van warm eten en brood helemaal niet lekker vond.
In Nederland werd er inderdaad ook vaak warm gegeten tussen de middag. Onze oude buurman doet dit nog steeds.
Twee warme maaltijden lijkt me (behalve het werk en de afwas ;-)) ook wel wat. Ik ben ook dol op warm eten!
Afgelopen weken in Frankrijk heerlijk warm buiten de deur gelunched, en ik maak dan als avondeten meestal een paar gebakken eieren met ham en wat kaas. Brood eet ik al niet zo graag en later op de dag helemaal niet.