8 Tips voor een lange autorit met kinderen

We reisden dus naar Hongarije met de auto. Voor onze zoon was dat de eerste lange autorit sinds hij zich kan herinneren. En dan gelijk een extra lange autorit, waarbij hij nog heel de rit wakker bleef ook! Ik speurde op internet naar tips en testte er een paar.

Niet alles sloeg aan, maar met onderstaande tips waren we erg blij.

 1. Heeft je kind last van reisziekte? Zorg dat je er iets tegen hebt (+ zo nodig een kotsteiltje – hier gelukkig nog niet nodig). Ik vond twee middeltjes tegen reisziekte die je kunt gebruiken voor jonge kinderen.
  – Cocculine: een homeopathisch middel voor volwassenen en kinderen. Als je deze neemt, dan moet je een dag voor de reis starten met inname.
  – Primatour: geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Volgens de reviews en zoon super-smerig, ondanks de hap jam die er bij ons achteraan ging. Kinderen zouden er suf van worden, maar zoon had nergens last van.
  Wij gebruikten beiden: het homeopatische middel en bij aanvang van de reis (toen zoon toch last had van wagenziekte) 1/2 tabletje van de primatour. We hebben het er goed mee gered. De rest van de reis was de primatour niet nodig. Mocht je kind wel spugen, zorg dan voor een spuugbak met een plastic afvalzakje eromheen. Zo kom je makkelijk van het overgeefsel af.
 2. Zorg voor een autotafeltje. We kochten een autotafeltje, wat kinderen op hun schoot kunnen leggen. Deze tafeltjes zijn veilig voor gebruik in de auto. Het geeft kinderen een werkvlak met een opstaande rand, waardoor ze kunnen knutselen in de auto – zonder dat alles elke keer op de grond valt. Ook zitten er een paar zijvakken aan waar dingetjes in opgeborgen kunnen worden. Zoon vond het een fijn tafeltje, maar niet voor uren achter elkaar. Het is dus wel belangrijk dat je plek hebt om het tafeltje opzij te leggen (of te kunnen wisselen tussen kinderen).
 3. Koop vooraf wat kleine kadootjes die je kind bezighouden. Pak ze goed in (extra veel tape en stevig inpakpapier). Geef je kind iedere 2-3 uur een kadootje. De man vond het vooraf onzin, maar het werkte bij ons als een tierelier. Ik kocht wat kleine dingetjes bij de Action zoals een kleurboekje, stiften stickers, kralen die in aan elkaar kon klikken tot sieraden en zo nog wat wat knutseldingetjes. Zoon mocht steeds zelf iets uitzoeken uit de tas.
 4. Eten en drinken deden we in de auto. Dit is namelijk ook een activiteit (ook voor degene die smeert ;-)).
 5. Plan de pauzes na het drinken! Het drinken heeft bij zoon een doorlooptijd van (ongeveer) 30-45 minuten. De pauzes planden we dus 30-45 minuten na de tussendoortjes / maaltijden. Omdat je dan al gegeten hebt, hoeven de pauzes niet zo lang te duren. En als je wel een wat langere pauze neemt (langer dan tanken en naar de WC en terug), dan heb je tenminste tijd om ook echt even te bewegen.
 6. Zorg dat je een aantal leuke spelletjes bij hebt / weet om onderweg te doen. Zoon bleek nog te jong voor auto-bingo, maar ‘raad eens wie ik ben?’ was een hit (neem een dier / persoon / beroep / bekende in gedachten en laat de ander vragen stellen. Je mag alleen antwoorden met ja of nee). Ik zette een lijstje met spelopties in mijn telefoon ter inspiratie.
 7. Zorg dat je leuke muziek bij hebt die voor iedereen goed te pruimen is. Dat kunnen kinderliedjes zijn (en dan lekker meezingen – lang leve K3 ;-)) maar ook fijne muziek van jezelf doet de sfeer goed.
 8. Moet je meerdere dagen rijden kies dan een overnachtingsplek met een speeltuin erbij / in de buurt. Op die manier kan je kind even uitrazen als je aankomt en voordat je weer vertrekt.

Wat zijn jouw ervaringen met het reizen met kinderen?

...
Share
7 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.