Aleppo

Het lastige aan bloggen vind ik soms dat je de onderwerpen niet altijd voor het kiezen hebt. Soms nagelen dingen zich vast in mijn geest. Er niet over bloggen is dan erg moeilijk.

Zo ook de situatie in Aleppo… De hele wereldpolitiek gaat al tijden grotendeels aan me voorbij omdat we geen journaal kijken. En met ‘Omroep Zeeland’ als vaste zender wordt het niet veel ernstiger dan een botsing op de A58.

Gisteren wilde ik echter in de auto wel weer eens luisteren naar iets met meer body. En zo zapte ik door naar een rapportage over een demonstratie bij de Russische ambassade in den Haag. Er werden verschillende mensen aan het woord gelaten, waaronder een paar Syrische vrouwen. Deze vrouwen hadden nog contact met mensen in het bezette deel van Aleppo.

Ze volgen hun vrienden, familie en kennissen via berichtjes. De wanhoop is in hun stemmen te horen als ze verhalen van mensen die uren niets van zich laten horen om daarna wel (of niet) weer online te komen, van zelfmoordplannen die mensen daar klaar hebben liggen voor zichzelf voor als het stadsdeel in handen valt van de andere partij. Van zich in de steek gelaten voelen omdat niemand er iets aan doet en hun geliefden daar sterven.

Ach mensen… ik heb zitten huilen in de auto, zo erg vond ik het.

Gisteravond was er dan eindelijk een akkoord dat mensen die vastzitten in het Oostelijk deel van Aleppo de stad mogen verlaten. Volgens de berichten staat het Rode Kruis met bussen klaar om in ieder geval een deel van de 50.000 burgers die er nog vastzitten te evacueren.

Maar helaas… op het moment van schrijven zit de stad nog potdicht en gaan de bombardementen gewoon door. De bewoners zitten als ratten in de val.

Het lastige van dit soort nieuws is, dat je er niets mee kunt. Je staat erbij en je kijkt ernaar. De radio zet ik ondertussen toch voorlopig maar weer even op Omroep Zeeland. Hoewel ik het nieuws van Aleppo wel blijf volgen. Want wie weet…. gloort er ergens nog hoop aan de horizon voor deze mensen. Ik hoop het zo.

kaars-branden

Volg jij het nieuws in Aleppo?

 

...
Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.