Ben jij een goede moeder?

Moeder – en dan wel een goede moeder –Ā  dat is wat ik altijd wilde zijn. In de praktijk blijkt het iets waar dagelijks aan gewerkt wordt met maatstaven die steeds bijgesteld worden. Waarbij het er op lastige dagen waarbij ik zelf ziek ben en de kinderen allebei hangerig zijn, heel anders uitziet dan als we allemaal fit en vrolijk zijn.

Het blijkt wel dat het gevoel een goede moeder te zijn voor een deel afhangt van het kind. Dat klinkt ergens lullig, maar bij ‘makkelijke’ kinderen is het veel makkelijker om jezelf te waarderen als opvoeder. Want wat je doet werkt (kijk maar!).

Zo vind ik het bij dochter gemakkelijker om mezelf een ‘goede moeder’ te vinden. Dochter is gelijkmatig in haar humeur, niet snel bang, makkelijk te troosten, heeft geen ingewikkelde handvatten of erg lastig gedrag en ze pikt dingen snel op. Natuurlijk is ze een echte peuter.. Ze vindt het geweldig om regelmatig juist het tegenover gestelde te doen van wat je wil en ze kan heel hard gillen als ze haar zin niet krijgt (of om de poezen te plagen šŸ™‚ ). Maar echt moeilijk… nee (ik klop ondertussen even heel hard op hout mensen ;-)). Niet als ik haar vergelijk met zoon.

Bij zoon zijn we na drie jaar namelijk nog steeds met regelmaat op zoek naar handvatten – voor thuis Ć©n voor op school. Simpelweg omdat dat ventje een zware rugzak heeft in combinatie met een gevoelig hartje. En dat is hard werken voor hem, maar ook voor ons als ouders.

Ik vind overigens dat ik door de jaren heen een betere moeder voor hem ben geworden. Door te blijven leren en lezen en door naar hem te blijven kijken. Hierdoor lukt het me (ons!) steeds beter om zijn gedrag juist te interpreteren en om hier de goede insteek voor te kiezen. En nog steeds leer ik daarin bij. Iets wat ik overigens erg leuk vind. Binnenkort zet ik een paar leestips online. Voor wie interesse heeft.

Rest mij de prangende vraag…

Vind jij jezelf een goede moeder? En wat zou je eventueel willen veranderen aan jezelf op dat vlak?

 

 

 

 

...
Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.