Besparen op klus-aankopen: 10 tips

Vandaag weer een blogje uit m’n lijstje ‘Goud van oud’. Dit keer over besparingen bij het klussen. Of je nu een huurhuis of een koophuis hebt, iedereen klust wel eens in huis. De één bouwt met gemak zelf een nieuwe badkamer, terwijl de ander het witten van een plafond voldoende vindt op klusgebied. Het maakt niet zoveel uit waar de grens van je kundigheid ligt, er valt altijd wel iets te besparen bij de inkoop van materiaal.

Als je twee linker handen hebt en het klusniveau ligt ver boven je kundigheid, dán is mijn beste tip om het over te laten aan iemand die het wel kan.

Tips voor zuinig klussen

  1. Ga niet ad hoc klussen, maar bedenk liefst een paar weken / maanden van tevoren wat je wilt gaan doen en wat je daarvoor nodig hebt.
  2. Maak een lijstje van je benodigdheden en leg dat naast je computer. Wees precies: welke kleur latex, hoeveel m2 laminaat, welke kwaliteit wil je? Hoe groot moet dat bad zijn?
  3. Doe zelf wat je zelf kunt doen of vraag alvast rond naar een goede, betaalbare klusser.
  4. Kijk regelmatig op marktplaats of plaats zelf een advertentie. Veel dingen zijn standaard en er zijn altijd wel mensen die van een halve bus latex, een rol steenwol oid af willen.
  5. Wees flexibel binnen marges: als je voor je isolatie echt een isolatie van een bepaalde waarde wilt bereiken ga daar dan voor! Dus misschien niet die glaswol van 5 cm dunner kopen, maar wel die tweedehands pir-platen die dezelfde isolatiewaarde oplevert. En: het werken met 3 verschillende dikten steenwol op 1 zolder is misschien niet zo handig. Hou dat in de gaten.
  6. Kijk wekelijks  in de aanbiedingenfolders van de bouwmarkten. Alles is met enige regelmaat in de aanbieding en waarom zou je dan het volle pond betalen voor latex (of deurklinken) als er altijd wel een aanbieding voorbij komt met fikse kortingen.
  7. Check internetwinkels en de professionele bouwbedrijven: wat kost dergelijk materiaal bij hen? Kun je bij hen kopen als particulier? Hou bij internetwinkels wel de bezorgkosten in de gaten.
  8. Koop op de belangrijke punten liever kwaliteit, dan rotzooi voor een standaard lage prijs. Ik heb ooit een plafond 7 (!) keer moeten witten vanwege de beroerde kwaliteit latex. Dat was echt eens maar nooit weer. Sindsdien koop ik kwaliteit. Dat dit voor de muurverf betekent dat we geen korting krijgen (maar met 1 laag klaar zijn en de muur zowat met een borstel en sop schoon kunnen schrobben,  zonder dat dit wat doet met de kleur) is dan maar zo. Dat geld verdient zich terug.
  9. Soms is goedkoop ook gewoon goed genoeg. Maak hierin wel goede keuzes en doe onderzoek. Zo zijn wij erg tevreden met de kwasten van de Action. Haal ze een paar keer droog over een ruwe muur voordat je ze gebruikt en zet ze niet gelijk in voor je laatste aflaklaag.
  10. Goedkoop kan chic lijken door de wijze van verwerking. Iedereen kent bijvoorbeeld die eenvoudige vierkante witte tegeltjes. Goedkoper heb je ze niet… We kennen ze van de toiletten in scholen en buurthuizen. Meestal zit daar een grijze voeg tussen. Met een witte voeg en het bijplaatsen van wat duurdere tegels / kleine mozaiektegeltjes / een mooie rand / gekleurde tegels ogen die eenvoudige witte tegels gelijk heel anders. Dat geldt voor alles. Een combinatie van goedkoop en duurder materiaal kan een heel mooi effect geven.Zo hebben wij bruine kunststof kozijnen. Deze zien er hopeloos ouderwets uit als je de rest van de kamer er niet op afstemt. Met een bijpassende donkerbruine (kwaliteits laminaat) vloer, bruine rieten rolgordijntjes en cremekleurige muren en gordijnen wordt het toch een heel mooi geheel zonder dat de kozijnen vervangen of geschilderd moeten worden.

Wat is jouw beste budget klustip?

Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.