Bloedend hart

Vandaag was er een gesprek met de juf. Want het loopt even helemaal niet op school met zoon. Zoon heeft het zwaar met groep 3 en dan ook nog eens een kersverse zus thuis. Hij moet opeens de aandacht delen en tegelijkertijd wordt er op school veel meer van hem gevraagd. Tegelijkertijd zijn de pauzes verkort naar een kwartiertje in de ochtend, waarmee zijn mogelijkheid tot stress-regulatie wegvalt.

Het resultaat: een kind wat op school heel veel aandacht vraag via negatief gedrag (wat hij uiteindelijk altijd krijgt) en thuis ontploft. Ik had natuurlijk ook niet moeten zeggen dat het best goed ging met zoon op school…

Ondertussen bloed mijn hart. Want hoewel zoon in dit soort periodes echt mega-irritant kan zijn, weet ik dat dit zijn manier van stress-regulatie is, dat dit zijn uiting is van het niet meer weten en van complete overload. En wie wil dat nou voor zijn kind?

Want ook al oogt zoon al als een grote jongen van zeven. Doordat hij te jong en te lang in een tehuis zat zijn stukjes van hem veel jonger. Kan hij zijn stress zelf niet goed reguleren en heeft hij een breekbaar, bang hartje, wat hij verbergt achter een berg onmogelijk gedrag.

En ook al weet ik (hoop ik) dat we met school en ondersteuning wel weer een oplossing bij elkaar puzzelen, ondertussen bloed mijn hart. Want dit had niet gehoeven. Zoon had al die kwetsbaarheden helemaal niet hoeven hebben – als hij vanaf het begin van zijn leventje in een gezin had gewoond. Nu vecht hij, waar hij niet zou moeten hoeven vechten, tegen onzichtbare molens die niemand ziet.

Ik heb er in stilte al heel wat tranen om gelaten. Als er iets is wat van mij per NU de wereld uit mag worden verbannen, dan is het vroegkinderlijke verwaarlozing. Ieder kind verdient een (liefhebbend) thuis.

Enfin… Gelukkig staken de scholen donderdag. Ondertussen bikkelen en puzzelen we lustig voort.

Wens me  maar heel veel geduld en wijsheid.

 

 

 

...
Share
21 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.