Boodschappen zonder plastic

Na het leeg eten van de koelkast was het vandaag tijd om dan eindelijk plastic vrij boodschappen te doen. Het is niet gelukt om 100 % plasticvrij boodschappen te doen, maar we kwamen een aardig eind in de richting. Met twee gewone supermarkten en een melktap blijken we een heel eind te komen. Met wat er nog in de koelkast lag (twee paprika’s, een bergje tomaten en heel veel sinaasappels) komen we hiermee de week wel door.

De rauwe melk zit hier in schoongemaakte melkkartonnen

Alleen het toiletpapier en een pak yoghurt (nodig om zelf yoghurt te kunnen maken) zaten in plastic / een drinkkarton. Daarvoor waren er in de nabije omtrek geen andere (betaalbare / nu werkbare) opties – helaas.

Meevallers waren de hele kaas die we bij de AH kochten (een krappe 1 1/2 kilo Edammer kaas voor 10 euro nog wat) en de toch vrij redelijke variatie aan groenten.

We kochten ook wat producten waar ik mijn bedenkingen over had: appelmoes en tomatenpassata in een glazen pot. Nu kan ik op dit moment nog wel wat glazen potten en flessen gebruiken, maar uiteindelijk schiet het natuurlijk ook niet op om allemaal glas weg te gooien. Ik heb al bedacht dat het mogelijk best een goed idee is om van de zomer een berg tomaten in de aanbieding te kopen om die dan te verwerken tot tomatenpassata (kan dat mooi weer in die flessen :-)), maar dat moeten we nog even zien in de praktijk. Het is niet dat ik niets te doen heb.

Ondertussen staat er wel een eerste poging yoghurt in een koelbox (volgens dit recept) en staat er een pan rauwe melk in de koelkast die morgen afgeroomd moet worden (waarmee ik boter wil maken – en mocht daar geen tijd voor zijn, dan wordt het slagroom).

Ondertussen kwam er ook nog bestelde voedingswaren binnen:

  • 5 Kilo rijst (in een papieren zak, waar toch ook weer wat plastic aan bleek te zitten – jammer, hoewel een stukje van 5 bij 10 cm minder is dan 5 zakken plastic).
  • 5 Kilo rode linzen (idem)
  • 12,5 kilo rozijnen (in een plastic zak in een doos – hoewel dan uiteindelijk wel minder plastic dan als je allemaal losse zakjes koopt – maar toch).
  • 10 kilo rundvlees van de boer (zal ook in plastic zitten, maar dan per soort in 1 zak. Beter dan die schaaltjes van de supermarkt en voor nu even een ‘goed genoeg’ tussenoplossing).

Al met al is het nog best lastig om inkopen te doen zonder dat je een berg plastic mee naar huis sleept.

De uitgaven voor de wekelijkse boodschappen vielen me mee. In totaal gaf ik 45,69 uit – dat is inclusief koopzegels van de AH. De bulkaankopen heb ik hierin niet meegerekend. Die kwamen uit op 95 euro voor het vlees en 91,20 voor de rest.

Gewoonlijk zitten mijn uitgaven rond de 57 euro per week. Als ik niet naar de bulkaankopen kijk, dan gaf ik 11 euro minder uit. Om break-even te spelen met de bulkaankopen zou ik krap 17 weken op eenzelfde uitgaven niveau moeten blijven zitten. Dat lijkt me lastig, zeker omdat er nog wel wat bulkaankopen zullen volgen. Als ik mijn volle spaarzegelboekje van de AH inlever breng ik dat break-even punt terug naar ruim 12 weken.

Met het vlees doen we ongeveer een half jaar. Met de rijst een maand, met de linzen 3 maanden en met de rozijnen een jaar. Alles bij elkaar klopt het rekenplaatje dan aardig.

Wordt vervolgd…

...
Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.