Budgetteren en bezuinigen

Met de plannen om de hypotheek in te korten heeft ook het huishoudboekje zijn intrede gedaan. Nu vind ik het bijhouden van uitgaven (en het maken van een overzicht ervan) echt heel vervelend. Het is dan ook iets waar ik wel eens aan begin, maar wat al heel snel weer wegzakt.

Omdat ik meer uit de euro’s van het huishoudbudget wil halen zodat er elders meer geld overblijft was overzicht noodzaak.

Dit keer pakte ik het anders aan dan bij eerdere pogingen. Een papieren kasboekje wordt hier sowieso altijd een rommeltje en geeft me te weinig overzicht. Dus maakte ik een mooi exelbestandje. Zo eentje die niet alleen een overzicht van het budget laat zien, maar die ook de gemaakte uitgaven onmiddellijk aftrekt van wat er op de rekening staat. Want nee: ik ga niet met potjes contant geld werken. Dat is hier namelijk de snelste manier om het overzicht totaal kwijt te raken.

Hier werkt het juist het beste om zoveel mogelijk met de pinpas te betalen. Met m’n exelbestandje kan ik vervolgens week- en maandbudgetten maken en houd ik overzicht als er ergens meer wordt uitgegeven dan gepland.

Het exelbestandje blijkt een leuk speeltje te zijn. Dus tot nu toe gaat het goed. Een aantal uitgaven die we (ik…) eerder makkelijk deden zijn heroverwogen en ofwel afgevallen of aangepast. Zo kocht ik een aantal voedingssuplementen toch maar weer in de VS bij Iherb. Het scheelt simpelweg teveel. Inmiddels kun je er de invoerkosten / btw vooraf betalen bij Iherb zelf, waardoor ik meer durfde te bestellen dan de 22 euro die je belasting- en heffingsvrij in kunt voeren.

Ook gaat het anwb-abonnement op de schop (daarover een andere keer meer) en kijk ik door dat kasboekje veel strenger naar m’n uitgaven. Hierdoor komen de aardappelen weer gewoon van de aardappelboer en let ik extra op het bonusvoordeel. De kaasboer en de visboer houden we gewoon aan ook al zijn ze wat duurder, omdat ik het belangrijk vind om de kleine ondernemer te steunen.

Inmiddels zit ik op 70 euro aan boodschappengeld per week, met daarnaast nog een maandbedrag voor grote uitgaven (ook 70 euro) en een maandelijks potje voor ‘overige uitgaven’ (uitjes, kleding voor de kinderen of extra boodschappengeld).

Wat ons betreft is dit een budget waar we goed van kunnen leven, maar waarbij ik wel een beetje na moet denken over wat er gekocht wordt.

Heb jij overzicht in je uitgaven?
En zo ja: hoe hou je dat overzicht?

...
Share
14 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.