Composteerbare plastic diepvrieszakjes

We zijn alweer een tijdje bezig met onze poging om minder plastic te gebruiken.

Voor zuivel, brood, noten, pasta, havermout, kaas, vis, groenten en fruit hebben we goede oplossingen gevonden. Alleen het vlees bleef een probleem. De slager in de buurt is niet biologisch (wat mijn voorkeur heeft) en het biologische vlees wat we gewoonlijk groot inkopen (per 10 tot 20 kilo) moet weer klein verpakt worden.

Tot nu toe maakte ik met tegenzin de voorraad plastic diepvrieszakjes op. Want die waren er toch nog. Maar wat te doen als die eenmaal op waren? Een nieuwe voorraad plastic diepvrieszakjes kopen stond me tegen, maar er kwam wel een bestelling van 20 kilo vlees aan.

Ik zocht…. en vond composteerbare ‘plastic’ diepvrieszakjes op basis van mais. Gewoon bij De Biologische Toko (geen aandelen) – de webwinkel waar we toch al regelmatig onze inkopen doen, omdat ze alles zoveel mogelijk in papier verpakken. De Biologische Toko heeft inmiddels een afdeling plasticvrije producten, waar ik dus ook de diepvrieszakjes vond. De zakjes zijn composteerbaar en worden gemaakt door een Deens familiebedrijf. Vuilniszakken hebben ze ook, dus als mijn voorraad op is kan ik die ook mooi daar kopen.

Ik kocht diepvrieszakjes van 1 liter voor 1,79 per rol van 40 zakjes. Niet heel goedkoop, maar ook niet zo duur als ik vreesde. Er zijn ook diepvrieszakjes van 2 liter en van 8 liter. Die van 1 liter vond ik eerlijk gezegd wat klein uitvallen, maar aangezien we vlees altijd in kleine hoeveelheden invriezen past het waarschijnlijk precies.

Nu las ik later weer dat niet alle composteerbedrijven ingericht zijn op die zakjes, waardoor je ze niet altijd gewoon bij het afval kunt doen. Dit soort zakjes hebben namelijk 12 weken composteertijd nodig in plaats van de 3 weken die gangbaar zijn. Of het bij onze afvalverwerker kan moet ik nog uitzoeken.

Hoe vries jij dingen in?

...
Share
6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.