De nieuwe keuken

Stand van zaken

Maandag is de keuken eruit gegaan, en gisteren (zaterdag) zat de nieuwe tweedehands keuken van marktplaats erin. Ontzettend knap vind ik het, dat de man dat allemaal zelf heeft gedaan. Het scheelde wel dat hij ooit een paar maanden voor een keukenbouwer heeft gewerkt, die heel toevallig precies deze keukens plaatste. Dat was wel een heel mooie toevalligheid.

Boven de keuken zoals hij nu is (nog niet helemaal klaar) en onder de keuken na het uitbreken van de oude keuken.

Wat doe je als je keuken buiten gebruik is

Vooraf wisten we al dat het plaatsen ongeveer een week ging duren. Met een gezin wat graag eet + 1 stressgevoelig kind, was ‘geen keuken’, geen optie. Daarbij vond ik het zonde van het geld en de gezondheid om een week eten te halen. Dus ruimde ik de garage rigoreus op, werden van het voorstuk muren en vloer geverfd en maakten we een tijdelijke ‘keuken’ in de garage. Gelukkig zat er al een gootsteen in de schuur, wat de boel een stuk makkelijker maakte.

De koelkast verhuisde als eerste naar de garage, daar plaatsten we een tafel bij (met daarop een oventje, espresso apparaat, waterkoker en broodbakmachine) en een los kastje met daarin alle benodigdheden voor 1 week. Ook de slowcooker en de gourmetplaat haalde ik uit de kast, zodat we deze week toch gewoon thuis konden eten. Een campingtafeltje maakte het geheel compleet. De kinderen vonden het ontzettend leuk om in de garage te eten (hahahahaha) en ik moet zeggen dat het ook wel een beetje een vakantiegevoel gaf.

Ik was ook achteraf echt blij dat we de garage bewoonbaar hebben gemaakt. Dat klussen gaf namelijk toch net zoveel stof, herrie en onrust, dat het ook bij de andere maaltijden en tussendoortjes geen optie was om in de woonkamer te zitten. In de garage zaten we rustig en gruisvrij.

Is de keuken nu klaar?

Omdat we vooraf geen precieze maten van de keukenkastjes hadden (iemand kocht een nieuw huis en verkocht de keuken voordat hij zelf de sleutel had), durfden we vooraf geen nieuw aanrechtblad te bestellen.

Het aanrechtblad en de wanden zijn dus een tijdelijke oplossing. De man wist het aanrechtblad dusdanig tactisch in stukken te zagen, dat het toch een vrij net geheel werd. Op de muren plakte hij voorlopig wat geverfde planken. Dat houdt wel een week of zes (wat de gemiddelde besteltijd is van een nieuw aanrechtblad)

De kastjes zijn in ieder geval klaar om in te richten en het geheel is werkbaar.

Wat vinden we ervan

Na 11 jaar in een huis met een keuken uit de jaren 70, is zo’n nieuwe, tweedehands keuken een mega-verbetering. Het is zo mooi geworden – zelfs met dat tijdelijke aanrechtblad. Alles heeft soft-close en er is veel meer ruimte. Dat komt doordat de bovenkastjes hoger zijn en doordat we de koelkast buiten het keukenblok gaan plaatsen.

Voor de 500 euro die we ervoor betaald hebben is het een mega-deal. Er kwamen en komen nog wat kosten bij (materiaal om dingen aan te sluiten, een nieuwe afzuigkap en een aanrechtblad), maar dan nog hebben we een keuken die reuze betaalbaar is.

Het enige nadeel

Ons krappe samenraapsel aan borden en glazen en onze kapotte waterkoker staan opeens als een vlag op een modderschuit in die mooie nieuwe keuken met bergen opbergruimte. Ik denk dat er hier en daar maar eens wat vernieuwd en aangevuld moet worden….

...
Share
9 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.