Een frisse wind door het huis

Sinds een paar weken heb ik een paar dingen aangepast in het huishouden.

Het idee achter mijn plan was tweeledig:

1: meer dingen gedaan krijgen
2: meer ruimte voor mezelf

 

De vier grootste veranderingen:

  • De kinderen (en de man als hij zich niet drie slagen in de rondte werkt) doen mee met het wekelijkse poetsrondje.
  • Iedere week is er een andere ‘zone’ aan de beurt. In die zone ruim ik flink op en worden dingen schoongemaakt waar we bij het wekelijkse rondje niet aan toekomen.
  • Vijf dagen in de week doe ik ‘iets’ aan één van de takenlijstjes (administratie voor gezin / bedrijf, inkopen, reparaties en klussen)
  • In het weekeinde besteed ik minimaal tijd aan eten koken.

De hamvraag is nu natuurlijk of dit werkt en ik inderdaad meer dingen gedaan krijg en meer tijd heb voor mezelf.

Iedereen helpt mee

Dat de kinderen (en man) meedoen met het wekelijkse poetsrondje is echt fijn. We zoeven op die manier door het huis. Wat me erg meevalt is dat beide kinderen ook echt al zo goed kunnen helpen. Ook dochter (van vier!) heeft een waardevolle inbreng. Zo vindt zij stofzuigen helemaal fantastisch. En laat een vierjarige nou veel beter bij de plintjes kunnen dan ik! En ze vindt het nog leuk om te doen ook :-). Door dat gezamenlijke poetsrondje kwam ik op het idee om de kinderen ook wat meer te laten helpen bij de dagelijkse dingen. Geen grote dingen, maar kleine klusjes die mij helpen en die zij leuk vinden om te doen. Een paar voorbeelden: het aan / uit doen van de lampjes in de woonkamer, gordijnen dicht (of open) doen, speelgoed opruimen (natuurlijk! haha dat vinden ze trouwens niet zo leuk als de andere dingen ;-)), katten voeren, kattenbakjes opruimen, tafel afruimen en helpen om de vaatwasser leeg te ruimen (soms). Zoon vindt het daarbij leuk om in pannen te roeren en om kastjes op te ruimen. Alles bij elkaar wordt er veel meer geholpen. Sommige dingen moet ik vragen, maar een aantal dingen doen ze tegenwoordig al uit zichzelf.

Iedere week een andere zone

Het idee van de zones heb ik van FLYlady – een Amerikaanse huishoud-goeroe (maar dan wat relaxter). Doordat we iedere week een andere zone als aandachtspunt hebben, kom ik beter toe aan al die extra dingetjes. Ook hierbij schakel ik overigens bij een aantal zones de kinderen in voor hun eigen spullen. Het grootste pluspunt is echter dat ik per zone flink aan het ontrommelen en opruimen ben geslagen. Iedere week krijgt een stukje van het huis extra aandacht en worden daar alle rommelhoekjes opgeruimd. Het huis wordt er merkbaar leger en netter van. En dat is fijn.

Er is nog een voordeel van die zones. De kinderen stofzuigen in het wekelijke poetsrondje hun eigen kamer. Zoon stoft ook. Ik poets niets na. Alleen als de slaapkamers aan de beurt zijn ‘in de zone’, neem ik stofzuiger en poetsdoek ter hand om hun kamers een goede beurt te geven. Oftewel: die andere drie weken laat ik de verantwoordelijkheid (en het werk 😉 ) bij de kinderen – waarbij het mij goed lukt om mijn perfectionisme los te laten omdat ik weet dat die kamer eens in de maand goed gestofzuigd wordt (en zo vies wordt het daar toch niet). Win – win wat mij betreft.

Takenlijstjes

Zoals ik al eerder schreef heb ik verschillende taken uit de vergeethoek gehaald. Die taken hebben allemaal een eigen tabblaadje in een map, met daarachter een multomapblaadje. En daar schrijf ik dingen op. Het werkt, maar niet altijd van harte. Administratie, reparaties en bestellingen doen het redelijk goed (hoewel niet altijd van harte – die dingen zaten niet voor niets in de vergeethoek… 😉 ). Aan klussen blijk ik echt een broertje dood te hebben, dus die ‘vergeet’ ik nogal eens. Alles bij elkaar gaat het goed genoeg. Er komt allerlei achterstallig werk voorbij wat ik langzaam maar gestaag aan het wegwerken ben. In de jaren dat ik werk en gezin combineerde is er alleen het hoognodige gebeurd. De rest wordt nu weg gewerkt. En dat is fijn!

Lui koken in het weekeinde

Dit punt lukt goed :-). Eigenlijk is het een makkie: op vrijdag (of donderdag, of allebei de dagen), kook ik voor twee dagen. Daarvan eten we dan in het weekeinde ook. Dan is er eventueel nog een dag dat de man kookt / we ovenfriet eten (da’s geen koken) / ik iets uit de vriezer ruk. Fijn na een ochtend poetsen en heerlijk op een luie zondag. Het is fijn om dit klusje in het weekeinde over te kunnen slaan.

Andere effecten

Alles bij elkaar wordt er nog best hard gewerkt. Toch is er op de één of andere manier meer rust. Ik weet wanneer wat gedaan wordt – en dat de boel loopt. Verder lukt het de laatste tijd beter om ook overdag wat tijd voor mezelf te nemen. Of dat nou komt omdat ik vind dat ik dat verdient heb en die ruimte meer neem, het thuisonderwijs zoveel rust geeft dat dat ook beter lukt, of dat de kinderen mij na al die gezamenlijke klusjes wel zat zijn – dáár ben ik nog niet achter. Feit is dat er ook overdag meer tijd is om gewoon te zitten (soms zelfs met een boek!) zonder dat er gelijk twee kinderen aan me staan te trekken. Wat er weer voor zorgt dat ik dáárna, best wel weer zin heb om samen wat leuks te gaan doen.

Tot nu toe ben ik best tevreden over de veranderingen. Het is af en toe best hard werken (die takenlijstjes!), maar uiteindelijk gebeurt er met dezelfde inzet veel meer in huis. Conclusie: experiment tot nu toe geslaagd – we gaan door!

Voor sommigen zal bovenstaande teveel orde zijn (hoewel ik trouwens niet alles strikt op vaste dagen doe – alleen dat poetsrondje wel).

Ik ben wel benieuwd hoe anderen dit soort dingen doen.
Wordt er bij jou goed meegeholpen? Hoe heb jij het huishouden geregeld? Ben je tevreden hoe de dingen lopen?

...
Share
6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.