Review nieuwe camera: de Canon EOS 100D

Misschien hebben jullie het al gemerkt, maar de laatste twee weken staan er meer foto’s van eigen maaksel op m’n blog. Ik deed mezelf namelijk een Spiegelreflexcamera kado. In mijn ogen een decadent iets, maar oh mensen…. wat ben ik er blij mee!

Nee deze foto is niet van mij… dit is een stockfoto

Jaren geleden had ik een tweedehands spiegelreflexcamera, zo’n echte ouderwetse waar je fotorolletjes in moest stoppen. Het ding was alleen handmatig in te stellen. Ondanks mijn gebrekkige kennis van fotografie maakte ik er de mooiste foto’s mee. Helaas ging hij op een gegeven moment kapot. Daarna kwamen er eenvoudige digitale camera’s en uiteindelijk een smartphone. Vooral de smartphone heeft een hoog gebruiksgemak: die heb ik namelijk altijd bij me. Daarbij zijn er erg leuke apps om foto’s te bewerken op je telefoon. Helaas laat de kwaliteit van de foto’s te wensen over. Zeker als je binnen bij kunstlicht wilt fotograferen.

Daarom kocht ik na lang vergelijken deze Canon EOS 100D Spiegelreflexcamera met een EF-S 18-55mm lens / objectief, erbij (dat is een objectief waarmee je goed in kunt zoomen – ik gebruik hem om close-ups te maken). Deze camera kwam namelijk voor mijn mix van wensen (gebruiksvriendelijk, licht, spiegelreflex,18 megapixel en goede kwaliteit foto’s) het beste uit de bus. Ik kocht mijn camera bij cameranu.

Pluspunten van de Canon EOS 100D

Licht en klein

Deze camera is heel klein en licht voor een spiegelreflexcamera. Dat maakt hem prettig om mee te nemen. Aangezien ik graag fotografeer tijdens het wandelen én omdat ik een camera wilde die je gemakkelijk even pakt vind ik dit een belangrijk pluspunt. De camera heeft rechts een soort holling en bolling, die ervoor zorgt dat hij prettig (en stevig) in de hand ligt. De compactheid en het lichte gewicht maakt dat het ook een prettige camera is als je wat kleinere of minder gespierde handen hebt. Zonder lens is het echt maar een klein apparaat.

Compatibiliteit

Volgens de gegevens passen alle objectieven van Canon op dit toestel en dat is fijn. Op dit moment heb ik alleen een zoomobjectief (de EF-S 18-55mm), maar voor de toekomst is het fijn dat er ook een groothoekobjectief op past. De objectieven zijn wel vrij groot in verhouding tot de kleine camera. Mogelijk komt er in de toekomst dus ook nog een kleiner objectief bij om mee te nemen op mijn wandeltochten.

Opties en knopjes

Er zitten veel opties en knopjes op m’n nieuwe toestel, wat ik persoonlijk zowel een pluspunt als een minpunt vind.
Hier eerst de pluspunten van de opties van de Canon EOS 100D. Allereerst is het gewoon fijn dat je met dit toestel veel verschillende dingen kunt doen. Sowieso kun je er niet alleen foto’s mee maken, je kunt er ook mee filmen.

Het instructieboekje in het Nederlands is eenvoudig, overzichtelijk en ook duidelijk geschreven voor de echte leek (ik dus ;-)). Het touch-screen is prettig en de meest gebruikte opties had ik al snel door. De opzet daarbij is logisch.

Bonus: Wat ik heel leuk vond was de bon voor een cursus fotografie bij de Canon Academy voor 25 euro. Aangezien ik nog een hoop te leren heb op het vlak van fotografie vond ik dat een heel leuk extraatje. Het is een online cursus met één praktijkdag. Het extraatje hoorde overigens bij een aanbieding, waarvan ik niet weet of deze nog geldt.

Minpunten van de Canon EOS 100 D

Eerlijk gezegd moest ik echt even nadenken over de minpunten. Ik ben namelijk heel erg tevreden met mijn camera. Het enige minpunt voor mij zit in de opties en knopjes – waarbij het de vraag is of het minpunt bij de camera ligt of bij mijzelf…

Ik vind het namelijk altijd een gedoe om te leren waar al die knopjes en opties precies voor dienen. En… zoals jullie dat ook al op mijn blog hebben gezien: ik lees gebruiksaanwijzingen altijd maar matig. En dus kost het een hoop proberen voordat ik eindelijk doorheb hoe alles werkt.

 

Wat voor camera heb jij?
Ben je er tevreden mee?
Canon Winterpromotie: tot € 250,- Canon-tegoed of tot € 180,- cashback

NB: ik krijg een kleine vergoeding als je via de linkjes bij de tekst iets koopt bij camera.nu. De review heb ik echter puur vanuit mijzelf geschreven, omdat ik gewoon heel tevreden ben over mijn camera en het leuk vond om er een review over te schrijven.

Share
4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.