Een planbord of kalender voor je kind

Met sommige aankopen ben ik heel lang heel blij. Één van die dingen is het planbord wat ik een poosje geleden voor zoon kocht. Het is een magnetisch planbord met de naam ‘Morgenster’ wat ik kocht via bol.com.

Planbord ‘Morgenster’ (Eigen foto)

Hoe werkt het planbord

Het planbord is een magnetisch bord op A3 formaat, met daarop zeven vlakken waarboven de dagen van de week staan vermeldt. Hierbij hoort een serie magneetjes – 81 stuks in totaal – met pictogrammen erop. Er zitten twee pijlen bij. Wij gebruiken deze om aan te geven welke dag het is. Ik gebruik het planbord als kalender voor mijn zoontje van zes. Iedere zondag vullen zoon en ik samen het planbord in op de belangrijkste punten. Alle voor zoon belangrijke zaken staan op het planbord zoals: wanneer is er school, wanneer gaat zoon naar de opvang, wanneer is papa thuis en wanneer is er een feestje of speelafspraak. Ook zijn er plaatjes voor dingen als tandartsafspraken, de kapper en boodschappen doen.

Het planbord staat bij ons op de eettafel tegenover de stoel van zoon, zodat hij goed zicht heeft op zijn kalender. Hij kijkt er dagelijks op.

Voordelen planbord

Vooral jonge kinderen hebben vaak weinig overzicht in hun dagen en weken. Gesproken informatie komt niet altijd goed binnen of wordt niet goed onthouden. Daarbij koppelen kinderen gebeurtenissen aan andere gebeurtenissen (na het eten mag ik…). Een planbord metpictogrammen laat in één oogopslag zien hoe de dag en / of week eruit ziet. Dit geeft overzicht en duidelijkheid. Op een planbord staan wekelijks terugkerende activiteiten zoals de overblijf, school en zwemles, maar ook afspraken die een beetje speciaal zijn, zoals een afspraak met de tandarts of een verjaardag.

Zo komen veranderingen en afspraken niet onverwachts. Een kind weet van tevoren hoe dag en week er ongeveer uit zal zien. Deze houvast via voorspelbaarheid en structuur geeft kinderen rust – wat weer positief door kan werken op gedrag.

Een ander voordeel is dat kinderen met een planbord minder afhankelijk zijn van volwassenen voor hun overzicht. Als kinderen even niet meer weten wat er komen gaat, dan kunnen zij zelf op het planbord kijken in plaats van het te vragen. Dit geeft kinderen een stukje zelfstandigheid.  Kinderen leren door de visuele ondersteuning de dagen van de week beter herkennen. Ze zien hoe de dagen (en bijbehorende activiteiten) elkaar opvolgen. Hierdoor help je hen bij het ontwikkelen van een goed tijdsbesef.

Bovenstaande voordelen gelden voor de meeste kinderen. Niet voor niets wordt er in kleuterklassen en kinderdagverblijven gebruik gemaakt van dagritmekaarten.

Wat merk ik van deze voordelen?

De kalender wordt door onze zoon actief gebruikt als overzicht. Hij verzet zelf (en uit zichzelf!) de pijl die aangeeft welke dag het is. Tussendoor kijkt hij zelf op de kalender wat er voor die dag op de planning staat of wanneer een bepaalde gebeurtenis plaats vindt.

Ik merk dat zoon meer overzicht heeft in zijn week en dat hij dit prettig vindt. Op deze manier weet hij waar hij aan toe is. Het maakt hem ook meer flexibel in afspraken. We plannen dingen in en dan weet hij dat iets komt. Over zaken die op de kalender staan hebben we eigenlijk nooit strijd. De dingen op zijn planbord gelden als een soort vaststaande gegevens. Ik merk dat hij soms zelf ook al weet dat hij geen speelafspraak kan maken omdat er al iets anders gepland staat.

Daarbij heeft papa soms een heel wisselend werkschema. Voor zoon is het fijn om te weten wanneer papa van huis is en of hij vóór of na bedtijd weer thuis is. Op zijn kalender / planbord kan zoon deze informatie voor een hele week vooruit zien. Ik kan me levendig voorstellen dat hij dit prettig vind. Eerlijk gezegd kijk ik voor dit soort zaken ook op het planbord van zoon.

Het hele planbord in beeld

Wij hebben een planbord met magneetjes. Dit is handig, want je vult zo een week, ook al wisselen de afspraken. De magneetjes zijn makkelijk te verplaatsen. De afbeeldingen zijn duidelijk hoewel het geen standaard neutrale pictogrammen zijn. Persoonlijk vind ik dat een voordeel, want deze plaatjes ogen zo gezellig.

Nadelen planbord

Van een paar magneetjes heb ik er te weinig. Het magneetje ‘school’ wil ik eigenlijk zeven keer inzetten, maar ik heb maar vijf magneetjes. Dit maakt dat we halverwege de week magneetjes moeten overzetten. Dat is jammer.

Het bord heeft inmiddels lichte krasjes door al die magneetjes die wekelijks verplaatst worden. Dit valt niet erg op: je ziet het vooral bij strijklicht. Geen idee of dat anders kan (volgens mij krijg je altijd wel krasjes als je met magneetjes op magneetborden gaat schuiven), maar toch vind ik dat een beetje jammer.

De prijs: het bord is vrij prijzig (onze variant kostte 48,90 euro).

Wel of geen goede koop?

Als ik opnieuw zou moeten kiezen, dan kocht ik toch opnieuw weer dit planbord. De kanttekeningen wegen namelijk niet op tegen de voordelen. Dit bord geeft heel veel rust in huis en dat is me die 49 euro wel waard. Daarbij is het bord lang te gebruiken, doordat je met magneetjes werkt. Hier kunnen we denk ik wel een paar jaar mee vooruit.

Hebben jouw kinderen een eigen kalender?

Sale 2017

...
Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.