Een soepele reis naar je vakantiehuisje

Voor deze herfstvakantie ben ik misschien wat aan de late kant, maar voor een volgende vakantie heb je deze tips dan alvast maar binnen.

Het inpaklijstje

De kunst van het inpakken is om niet teveel, maar zeker ook niet te weinig mee te nemen. Er zijn voldoende paklijsten op het www. Kies er eentje uit en maak hem naar eigen wens, of maak zelf een nieuwe paklijst – handig als je er afvinkhokjes voor zet. Sla hem op in je computer en je hebt altijd een goed basislijstje achter de hand. Tip: begin ruim op tijd met dit lijstje en leg een schrijfblok neer op een centrale plek voor ingevingen. Door de tijd te nemen kun je beter over je lijstje nadenken en is de kans groter dat hij volledig is. Wees kritisch, maar denk wel goed vooruit. Het is handig om met kopjes te werken in plaats van alles op één grote hoop te gooien (kleding, eten, inpakken vlak voor vertrek, geld / telefoons ed, overig – om maar wat mogelijke kopjes te noemen)

Het inpakken zelf:

Kleding

Qua kleding maak ik altijd een inschatting van het weer. Daarbij stel ik mezelf altijd de vraag of er gewassen gaat worden tijdens de vakantie Bij een reis langer dan één week doen wij dit wel, omdat we anders zoveel mee moeten nemen.

Bij het uitzoeken van de kleding is het handig om erop te letten dat het goed met elkaar te combineren is en dat je werkt met laagjes. Setjes die op zichzelf staan (dat wil zeggen dat ze verder nergens mee te combineren zijn) kun je beter thuis laten. Begin ook hiermee ruim op tijd (een paar dagen van tevoren). Het is handig om vóór het inpakken te zorgen dat je goed bij bent met de was. Het moment dat je kasten vol liggen met schone kleding kun je mooi de kleding voor de vakantie eruit te halen en apart te leggen. Dat maakt het makkelijker om goede combinaties te maken (en je weet zeker dat je voldoende schone kleding hebt voor op vakantie).

Niet vergeten

De dingen die je het meest gebruikt worden het laatst ingepakt – en vergeet je dus het makkelijkst. Dat is niet handig. Als je braaf je afvink-lijstje gebruikt, dan blijven die vakjes open. Toch kan het handig zijn om deze groep spullen bij elkaar te groeperen onder een apart kopje (bijvoorbeeld: ‘Inpakken vlak voor vertrek’ of zoiets). Loop dit lijstje na voor vertrek, zodat je zeker weet dat je de belangrijkste dingen in ieder geval bij hebt.

Algemene tip:

Zelf vind ik het fijn om spullen geleidelijk bij elkaar te zoeken. Zo voorkom een hoop gedoe op het laatste moment en het verkleint de kans dat je dingen vergeet. Maak hiervoor een plank vrij in je kast of zet een wasmand neer op een centrale plek (buiten het bereik van huisgenoten die graag spullen weer uit die wasmand grabbelen…). Alles wat je door de dagen heen tegenkomt wat mee moet kun je daar alvast neerleggen.

Eten

Zeker als je met kinderen reist – of als schema’s rommelig zijn is het heel fijn als er ook over het eten is nagedacht. En met eten bedoel ik: snacks, drinken en maaltijden voor onderweg, maaltijd voor vertrek, maaltijd bij aankomst en ontbijt na aankomst. Dit betekent niet percé dat je alles hoeft mee te slepen – als je maar een plan hebt. Dat plan kan prima bestaan uit een appeltje voor onderweg, patat halen na aankomst en voor het ontbijt naar de parkwinkel. Alles wat past bij de mogelijkheden en de eigen voorkeur.

Tip: hier nemen we bij een weekje weg in eigen land nogal eens een ingevroren gerecht / maaltijd mee. Dit gerecht is voor de warme maaltijd bij aankomst en werkt gelijk als koelelement voor de eerste levensbehoeften (kaas,boter enzovoorts). Ook handig: heb je thuis melk over en geen zin om deze mee te slepen naar je vakantie adres? Vries je melk dan in, zodat je bij thuiskomst niet gelijk om melk hoeft. Houdt er wel rekening mee dat melk uitzet als het bevriest (geen volle pakken invriezen) en dat het lang (laaaang) duurt voordat het ontdooit is – laat het dus eerst een poos buiten de koelkast staan voordat je het verder in de koelkast laat ontdooien. Ook kan bevroren melk prima mee naar je vakantie adres. Qua smaak verandert er weinig aan.

Kinderen

Het is nuttig om vooraf na te denken hoe de kinderen zich bezig kunnen houden – onderweg én na aankomst. Zet die dingen (dus ook spelletjes voor onderweg) ook op je paklijst, dan vergeet je ze niet. Zie ook ‘8 tips voor een lange autorit met kinderen‘ en ‘Op vakantie met kinderen, tips voor in de auto‘. Wil je een vakantiedagboek bijhouden met de kinderen kijk dan even bij: ‘Vakantiedagboek voor kinderen’.  En, voor de liefhebber: ‘Opgeruimd terug van vakantie, 10 tips‘ van mijn oude blog (Bespaarzuinig).

Wat is jouw beste tip om de vakantiereis soepel te laten verlopen?

 

...
Share
6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.