Een uitje om te onthouden

Van 13 t/m 28 oktober is het de week van het landschap. Op meerdere plekken worden onder deze noemer allerlei activiteiten georganiseerd (klik even op de link en dan zie je een kaartje, met daarop per provincie alle activiteiten).

Wij deden vorig weekeinde mee aan ‘De ronde van Oranjezon‘. En het bleek een super- uitje.

Oranjezon is een natuurgebied in de buurt van Vrouwenpolder (Walcheren, Zeeland). Het is een gebied met bomen en duin, vlak achter het strand. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet en het is (ook met kinderen) een fijn en afwisselend gebied om in rond te wandelen. ‘De ronde van Oranjezon’ was een uitgezette wandeling van ongeveer 5 kilometer, waarbij er ongeveer iedere kilometer iets te doen (zien, voelen, ruiken, proeven) was.

We begonnen met een sneltekenaar en uileballen pluizen. Dat laatste vonden de kinderen te goor voor woorden, dus dat werd een kort bezoekje. Daarna volgde een mevrouw die van alles te vertellen had over poep – met voorbeelden van allerlei soorten poep van de verschillende dieren die je in het gebied vind. Ontzettend interessant vonden we dit allemaal (en volgens de kinderen echt lang niet zo goor als uileballen šŸ™‚ ). We kregen een overzicht mee van alle keutels en wandelden verder.

Bij de volgende tafeltjes (heel leuk midden in het bos of de duinen) kregen we meer te horen over paddenstoelen, het werk van de boswachter, zeewier (met proeverij!) en fossielen.

Ter afsluiting werden we met een paardenkoets terug gebracht naar de parkeerplaats.

Doordat we lid zijn van Het Zeeuwse Landschap, kostte het uitje ons niets. Niet – leden betaalden 3 euro, wat ik persoonlijk ook geen geld vond voor hetgeen er geboden werd. De kinderen (en ikzelf) vonden het een top-uitje. Echt heel gaaf om te zien hoe je de natuur levend kunt maken voor kinderen en hoe leerzaam zoiets kan zijn.

Ik zag dat dit evenement de afgelopen twee jaar ook werd gehouden. Waarschijnlijk is het een jaarlijks evenement en een absolute aanrader.

 

...
Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.