Eten in corona tijd

Bij ons thuis vinden we eten allemaal ontzettend belangrijk. De kinderen hebben door hun achtergrond een focus op eten en de man en ik houden erg van puur, lekker eten.

We houden allemaal van voorraad. In gewone tijden bestel ik bij de Appie de dingen die ik nodig heb zoveel mogelijk in de aanbieding. Als je dan genoeg bestelt, dan kom je net uit tot de volgende aanbieding en dat scheelt best veel als je dat tot een gewoonte maakt.

Toen de Corona begon voelde ik de noodzaak om genoeg eten in huis te hebben om in geval van nood een poos thuis te kunnen blijven. Ik bestelde peulvruchten en haalde mijn bestelling meel wat naar voren (we bakken altijd zelf brood), ik haalde aardappels en appels bij de boer en sloeg nog wat extra rijst, macaroni en dergelijke in. Vlak voor de gekte (of half in de gekte) haalde ik daar nog een berg groenten en fruit bij. We hebben nu voldoende om zeker anderhalve tot twee maanden te eten zonder ergens heen te hoeven.

Het helpt daarbij erg, dat we een grote koelkast (met vrieslades) hebben, een grote vriezer en dat we nog een extra koelkastje neer konden zetten.
Wat ook hielp was dat we al een behoorlijke voorraad hadden.

Dat je rijst en peulvruchten lang kunt bewaren is iedereen denk ik wel bekend. Maar hoe zorg je ervoor dat je een poos vooruit kunt met melk, fruit en groenten?

  • Rijpe bananen kun je heel goed in plakjes invriezen. Vries ze in op een bakplaat en doe ze daarna in bakjes. Je kunt de bevroren bananen gebruiken in smoothies.
  • Zorg dat je een paar pakken vruchtensap in huis hebt. Ook lekker om te gebruiken in de smoothies met banaan ( in plaats van vers fruit).
  • Gewone, verse melk kun je invriezen en later gebruiken. Houd er wel rekening mee, dat melk veel tijd nodig heeft om te ontdooien. Daarnaast is er houdbare melk en je hebt gedroogde melk (oa van Elk). Die laatste is iets minder lekker, maar erg handig om in dit soort tijden achter de hand te hebben.
  • Appels blijven lang goed in de koelkast.
  • Groenten die je heel lang goed kunt houden zijn: winterpeen, kool (witte kool, rode kool), knolselderij, vacuum verpakte zuurkool, boerenkool (vers, voorgesneden kopen en dan in de vriezer doen), vacuum verpakte rode bieten, rauwe rode bieten, zo’n zakje rode kool met appeltjes, diepvries spinazie en diepvries erwtjes. Ik vroor ook nog stukjes paprika in voor de variatie tzt.
  • Smeer je gebruik uit. Wees nu al wat zuiniger met beleg / ingredienten, zodat je straks ook nog wat hebt.
  • Als je een tuin hebt, dan zou je nu wat verse groenten kunnen zaaien. Dan heb je wat als de boel op dreigt te raken. Wij zaaiden rucola en courgettes binnen voor. Buiten zaaiden we snijbiet en peultjes. Overigens hoop ik dat de Corona tegen die tijd wel weer gezakt is. Aan de andere kant: je weet het maar nooit en in dit slechte economische klimaat is een moestuintje nooit weg.

Hoe lang kun jij zonder boodschappen doen?

Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.