Glutenvrij brood bakken

Zoon eet inmiddels alweer een poos glutenvrij. Zelf broodbakken pakte in eerste instantie niet erg goed uit – het leek net dwergenbrood (voor degenen die de Schijfwereld van Terry Pratchett niet gelezen hebben: reizigersbrood, zo hard als steen. Als je heel erg veel honger hebt open je je tas, kijk je naar dat dwergenbrood en denk je “nou ZO’N honger heb ik nu ook weer niet”. Ook geschikt om overvallers en beren van je af te meppen).

Gekocht brood is nogal duur (Rond de 3,50 voor een klein broodje), zeker als je een kind hebt wat rustig een half brood per maaltijd wegwerkt. Daarbij zitten er nogal veel onduidelijke ingrediënten in het meeste glutenvrije brood. Ingrediënten met namen waar je zowat een scheikundige opleiding voor nodig hebt. Niet iets wat ik m’n kind graag voorzet.

Een extra warme maaltijd voor de lunch was daarom een tijd lang een prettig een gezonde oplossing die ook nog eens een stuk goedkoper was. Glutenvrij brood werd een luxe uitzondering.

Via een omweg kwam ik onlangs toch weer bij het glutenvrij bakken uit. Ik vond een interessant ‘brood’recept en gaf het bakken een tweede kans.

En het lukte!

En niet alleen lukte het, het was ook dusdanig lekker dat het voor herhaling vatbaar was. Zoon vindt het ‘t lekkerste brood ever’ en ook ik mag er graag een sneetje van snoepen.

Overigens oogt ook dit brood als dwergenbrood. Hoewel het wel zeer geschikt is als reisvoer (het is zeer compact en je kunt het beleg desnoods ook weglaten, er zit genoeg smaak aan), is het minder geschikt voor het afweren van beren en overvallers omdat het toch wel een stuk zachter is dan echt dwergenbrood – en gelukkig maar.

Met één brood doet zoon een hele week. Het is daarom handig om losse snedes in te vriezen. De lijst met ingrediënten is lang, maar als je alles klaar hebt staan is het een kwestie van wegen, mengen en klaar. De baktijd is bij ons wel langer dan de gestelde 30-35 minuten. Gewoonlijk bak ik het brood 10 minuten langer en laat ik hem dan nog een poosje in de oven staan terwijl de oven uitstaat. Maar misschien ligt dit aan onze mini-oven…

Het recept van dit glutenvrije brood vind je hier.

Er staan twee recepten op bovengenoemde pagina. Wij bakten het DOLI brood (dat is met minder koolhydraten – wat voor ons overigens niet percé hoefde, maar die ingrediënten hadden we nu eenmaal in huis). Inmiddels heb ik echter ook de ingrediënten besteld die nodig zijn om het andere brood te kunnen bakken.

...
Share
5 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.