Goed doen

Sommige ideeen blijven hier onmiddellijk hangen. Zo las ik in het blog van Mariima over haar plan om twee keer per maand een goede daad te doen.

Ik las het, raakte enthousiast en bedacht gelijk dat dit vast niet zou lukken met die drukke dagen voor kerst. Want sjonge… wat stuitert het hier… Vervolgens ging ik me toch eens verdiepen in het bijdragen aan microcrediet.

Ik vond Wakibi (een Nederlandse partnerorganisatie van Kiva) en wilde eens weten hoe het werkte en waar mensen financiering voor vragen.

Nu… ik was al snel om en koos diezelfde avond nog vier projecten waar ik 25 euro aan uitleende, met het voornemen om via Wakibi iedere maand 25 euro uit te lenen aan iemand die het harder nodig heeft dan wij. Want sjongejonge… wat is er toch een hoop armoede op de wereld.

Als het goed is betalen de leningen zich ook weer terug – wat zou betekenen dat dat geld weer uitgeleend kan worden. Een mooi principe. Hoewel ik ter plekke besloot dat sommige projecten in mijn optiek dan misschien wel weinig kans op terugbetaling boden, maar dat dat soms ook niet uitmaakt.

Van de vier leningen koos ik dus drie aanvragen waarbij ik het waarschijnlijk achtte dat terugbetaling zou moeten kunnen lukken (er was een plan om iets te verkopen). Een lening betrof een dak boven het hoofd voor een gezin. Of dat geld terugkomt dat vraag ik me af. Maar goed… bijdragen aan een bewoonbare plek voor een gezin zodat zij de winter goed doorkomen is  voor mij sowieso een goed doel – of dat geld nu terugkomt of niet.

Vandaag gingen we wandelen langs het water. Er bleken twee grote zakken langs het wandelpad te hangen voor zwerfafval (misschien nog iemand die goed daden doet? ;-)) En ik had toevallig een plastic tasje in mijn zak. Dus verzamelden we zwerfafval. De kinderen deden enthousiast mee en we namen een volle zak mee terug. Mijn voornemen is om voortaan altijd een plastic zakje mee te nemen, zodat we dit vaker kunnen doen.

En dat zijn dan al twee kleine goede doelen.

Mocht je geinspireerd zijn en ideeen zoeken, kijk dan eens op de site van Mariima of die van Minimal Dutchie ,die een lijstje met voorbeelden postte.

Wat doe jij als je iets goeds wilt doen voor mens, dier of wereld?

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.