Hartig broodbeleg zelf maken
|Vandaag was de kaas bijna op. Iets wat best lastig is als dat je meest gebruikte broodbeleg is. Sowieso hebben we eigenlijk niet zoveel opties. We hebben jam (1 soort), pindakaas, chocopasta en kaas. Regelmatig doen we luxe en eten we zelfgemaakte tonijnsalade (een budgetvriendelijke, overheerlijke aanrader), boerenomelet of eten we een kom soep bij broodmaaltijd. Heel soms haal ik vleeswaren, maar biologische vleeswaren zijn best duur. En zo’n onsje gaat er hier zo doorheen.
Al met al eten we best veel kaas. We gaan inmiddels richting anderhalve kilo per week en ik vind eigenlijk dat we met 1 pak kaas per week (van 8 ons) gewoon toe moeten kunnen komen.
Er moest echter wel wat op dat brood de komende drie dagen, en een hele avondmaaltijd met zoet beleg vinden we allemaal maar niks. Zelfs de kinderen eten uit zichzelf minstens de helft van hun boterhammen (zo niet meer) met hartig beleg. Dus zocht en vond ik alternatief broodbeleg. Ik maakte gebraden gehakt (van gewoon biologisch gehakt), wat behoorlijk goed lukte. Het recept vond ik bij Teunie van ‘Eenvoudig leven’. Ik gebruikte 3 ons gehakt, een dikke korst oud brood, een ei, een ui en verschillende kruiden. De man was er helemaal verguld mee en wil het vaker :-). Met één rol gebraden gehakt doen we minimaal twee broodmaaltijden met zijn vieren, waarbij we voornamelijk gebraden gehakt op ons brood eten. Dat is dus een geslaagde test.
Daarnaast vond ik nog een veganistisch recept voor broodbeleg wat ik ook wil testen: wortel-walnotenspread. Dat wordt een actie voor volgende week.
Als ik dan ook nog eens langs de toko ga voor een voorraad gedroogde peulvruchten dan ga ik nog eens verder testen met smakelijke spreads. Ooit maakte ik een heerlijke paté van linzen en geitenkaas. Best leuk om zoiets deze winter nog eens te maken. Het zou fijn zijn om op deze manier terug te gaan naar maximaal 1 pak kaas per week.
Lekkere recepten voor hartig broodbeleg zijn overigens zeer welkom!
Eiersalade? Is ook zo gepiept, en veel lekkerder dan gekocht.
Maar je gehaktbrood ziet er ook erg lekker uit.
Zelfgemaakte eiersalade is inderdaad ook heerlijk. Bedankt voor de tip!
Zelf gemaakte kip kerrie of kip saté salade maak ik weleens als mijn hartig broodbeleg op is.
En anders misschien pompoenboter? Op de blog wegnaarzelfvoorziening staat het recept.
Ik ben gek op hummus op brood, gemaakt van kikkererwten, maar het kan ook met witte bonen en ik heb ook wel eens bruine bonenbeleg gemaakt. Voordeel als ik hummus zelf maak, ik mag het lekker dik op brood smeren. Maar het ik vind het ook lekker als dip voor wortels, als tussendoortje. Auberginepuree en Huttenkase(met banaan en kaneel is mijn favoriet) gaat hier ook regelmatig op brood.
We eten geen brood bij de avondmaaltijd dus is het alleen voor ontbijt en lunch. Zoet beleg is hier favoriet (pindakaas en hagelslag) voor het ontbijt. Bij de lunch doet oude kaas doet het ook goed maar vooral salami, ham en kipfilet wordt hier als hartig beleg gegeten. Dochter krijgt af en toe smeerworst. Man en ik eten ook salade, soep of yoghurt bij de lunch. Ik haal dit beleg bij een fijne slager in ons dorp. We maken ook regelmatig eiersalade zelf, vegetarische paté en tonijnsalade. Deze verdwijnen meestal op een toastje, maar gaan ook op brood (meestal in het weekend).
Sandwichspread van fijgemaakte verse groenten met uitgelekte yoghurt. Op internet verschullende recepten, ook aangevuld met kikkererwten. Een paar dagen te bewaren in de koelkast. Lekker fris en hartig. Inderdaad, tonijnsalade, zalm- en eiersalade. Gemakkelijk te maken en blikjes in voorraad, hoewel met zelf gestoomdverse zalm nog lekkerder. Succes met maken. Francine
Hai, ik eet geen vlees en geen vis en dus neem ik wat anders op mijn broodje. Bijvoorbeeld appelstroop (de biologische variant van A.H), tahinpasta met wortel in plakjes, vega-spread (te koop bij de a.ldi) met een plakje komkommer, een plakje tomaat met een vleugje mayonaise, tomaten-tapenade (van de l.idle), maar plakjes appel vind ik ook heerlijk op een broodje.
Grtjs, Astrid C.
Ik maak vaak eiersalade van ei, mayonaise en mosterd. En zelfgemaakte humus met zongedroogde tomaat vind ik ook erg lekker. Voor vleeswaren zit ik met hetzelfde als jij, biologisch erg duur en snel op. Dat gehakt klinkt erg lekker dus dat ga ik eens maken!
zelfgemaakte groenten ragout,ui/tomaten/paprika bakken.kruiden erdoor heen en een blikje tomatenpuree,beetje suiker of honing en een scheutje koffiemelk/melk of room.lijkt veel werk maar dat valt mee en is goed te bewaren in de koelkast.beenhammetje braden en dun snijden(deels invriezen kan).kaas met tomaat,(eventueel wat sla eronder)—welsch rarebit (een soort kaasmengsel voor op toast)—schijfjes kk—-tomaten met gesnipperde uitjes