Hartig broodbeleg zelf maken

Vandaag was de kaas bijna op. Iets wat best lastig is als dat je meest gebruikte broodbeleg is. Sowieso hebben we eigenlijk niet zoveel opties. We hebben jam (1 soort), pindakaas, chocopasta en kaas. Regelmatig doen we luxe en eten we zelfgemaakte tonijnsalade (een budgetvriendelijke, overheerlijke aanrader), boerenomelet of eten we een kom soep bij broodmaaltijd. Heel soms haal ik vleeswaren, maar biologische vleeswaren zijn best duur. En zo’n onsje gaat er hier zo doorheen.

Al met al eten we best veel kaas. We gaan inmiddels richting anderhalve kilo per week en ik vind eigenlijk dat we met 1 pak kaas per week (van 8 ons) gewoon toe moeten kunnen komen.

Er moest echter wel wat op dat brood de komende drie dagen, en een hele avondmaaltijd met zoet beleg vinden we allemaal maar niks. Zelfs de kinderen eten uit zichzelf minstens de helft van hun boterhammen (zo niet meer) met hartig beleg. Dus zocht en vond ik alternatief broodbeleg. Ik maakte gebraden gehakt (van gewoon biologisch gehakt), wat behoorlijk goed lukte. Het recept vond ik bij Teunie van ‘Eenvoudig leven’. Ik gebruikte 3 ons gehakt, een dikke korst oud brood, een ei, een ui en verschillende kruiden. De man was er helemaal verguld mee en wil het vaker :-). Met één rol gebraden gehakt doen we minimaal twee broodmaaltijden met zijn vieren, waarbij we voornamelijk gebraden gehakt op ons brood eten. Dat is dus een geslaagde test.

Daarnaast vond ik nog een veganistisch recept voor broodbeleg wat ik ook wil testen: wortel-walnotenspread. Dat wordt een actie voor volgende week.

Als ik dan ook nog eens langs de toko ga voor een voorraad gedroogde peulvruchten dan ga ik nog eens verder testen met smakelijke spreads. Ooit maakte ik een heerlijke paté van linzen en geitenkaas. Best leuk om zoiets deze winter nog eens te maken. Het zou fijn zijn om op deze manier terug te gaan naar maximaal 1 pak kaas per week.

Lekkere recepten voor hartig broodbeleg zijn overigens zeer welkom!

Welk broodbeleg leg jij op je brood?

...
Share
10 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.