Het verwerken van rauwe melk: update

In een vorig bericht schreef ik over m’n eerste experimenten met rauwe melk. Ik maakte yoghurt en boter van rauwe melk en wilde de melk een week bewaren door een deel terug te koelen naar 1 graad (in de vriezer – en niet zo precies gemeten als ik het nu schrijf… ik gooide de melk kannen gewoon een poosje in de vriezer).

De rauwe melk zit 20-24 uur in de pan, zodat de room bovenop komt drijven. Ernaast staat een fles melk om gelijk te gebruiken. Daarachter een fles met een laatste restje yoghurt van de vorige week.

De yoghurt:

De yoghurt was heerlijk en bleef een week goed. Zacht van smaak, licht lobbig maar goed schenkbaar. De kinderen vonden het eigen maaksel veel beter dan de yoghurt uit de supermarkt. Deze week maakte ik weer zelf yoghurt.

Rauwe melk bewaren:

De proef met het bewaren van de rauwe melk lukte ook. We haalden de melk op vrijdag en dronken ervan tot vrijdagochtend de week erop, zonder dus een deel te pasteuriseren. Ik ben echt een zeurpiet met melk. Als melk nog niet zuur is, maar op weg daar naartoe, dan proef ik dat al en hoef ik het niet meer. Deze melk bleef echter echt goed tot een week erna. Het terugkoelen houden we er dus maar in. Helaas maakte ik deze tweede keer de fout om de melk in de vriezer te leggen om hem vervolgens te vergeten… ze was net wel / net niet bevroren… Hopelijk komt het goed. Overigens koelden we niet alleen terug, maar haalden we de melk iedere keer maar kort uit de koelkast en hielden we alles rondom de melk (dop, melkhouder van het espresso apparaat en dergelijke) erg schoon.

Boter van rauwe melk:

De boter van (met yoghurt) aangezuurde rauwe melk vond ik persoonlijk niet zo. Man en kinderen vonden het wel lekker (er verdween zowaar een half klompje boter…), maar deze week koos ik ervoor om de room te pasteuriseren voordat ik er boter van maakte.

Dus: rauwe melk 20-24 uur laten staan, afromen (iets meer dan de vorige keer), room opwarmen tot 71 graden (ongeveer… m’n thermometer deed raar), terugkoelen naar onder de 15 graden (gewoon eerst in een teiltje koud water en daarna een poos in de koelkast). En dan weer kloppen tot je een ons weegt.

7 1/2 liter melk die staat te wachten tot deze afgeroomd kan worden.

Deze boter smaakt als slagroom in vaste vorm… Mmmmmm! Ik durfde er meer room uit te scheppen deze keer, dus het bolletje roomboter wordt al groter. De kinderen dronken de karnemelk op (kun je het nog wel karnemelk noemen als de melk niet gezuurd is…?).

Overigens vind ik het kloppen met de mixer maar zo-zo. Het duurt me te lang en het mixen in een plastic kom lijkt me ook niet zo goed als je dat lang doet. Iemand ervaring met een andere manier van karnen?

Roomboter

Plannen voor verdere experimenten..

Eerlijk gezegd vind ik het wel even goed zo. Eerst maar eens in een goed, werkbaar ritme komen. Als er weer ruimte is wil ik eens proberen om zelf paneer (Indiase, witte kaas) te maken, en / of cottage cheese. Leuke (en makkelijke) andere ideeen zijn welkom.

 

...
Share
8 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.