Het verzetten van de klok

Aanstaande zondag wordt de klok weer verzet. Voor wie het nooit kan onthouden: het is voorjaar, dus de klok gaat vóóruit. Overigens wordt niet in heel de wereld de klok verzet. Vooral landen die verder weg van de evenaar liggen doen hieraan mee: ongeveer 70 landen. Het achterliggende idee van de bedenker (George Hudson) is dat mensen het daglicht zo beter kunnen benutten. Later is dat idee overgenomen met het idee om energie (en daarmee geld) te besparen – omdat lampen zo korter zouden hoeven te branden.

Verzetten klok (stockfoto)

Of er nu nog geld bespaard wordt met het verzetten van de klok is de vraag. In plaats van gloeilampen hebben we tegenwoordig steeds zuiniger spaarlampen en ledlampen. Daarnaast wordt energie tegenwoordig op een andere manier verbruikt. Met airco’s, laptops en andere apparaten is het verbruik van energie tegenwoordig niet meer zozeer gekoppeld aan daglicht. Daarbij schijnt het economische verlies door het verzetten van de klok aanzienlijk te zijn. Mensen zijn na het verzetten van de klok door een slaaptekort minder productief, krijgen eerder een hartstilstand en plegen eerder zelfmoord. Verder is het internationaal plannen van afspraken lastiger door het verzetten van de klok: landen houden hiervoor namelijk verschillende data en tijden aan – wat het bijhouden van tijdverschillen erg ingewikkeld maakt.

En ik dacht dat het in ons moderne huishouden ingewikkeld was met klokken die wel en niet zelfstandig de tijd verzetten!

Als je niet zo goed tegen die tijdsverschuivingen kan, dan is het verstandig om de tijd in de aanloop naar het verzetten van de klok langzaam op te laten schuiven. Het is namelijk makkelijker om een steeds een kwartiertje eerder op te staan, dan om in één keer pats boem een uur eerder uit bed te komen.

 

Gelukkig zijn we daarna weer voor een half jaar van die ellende af.

 

Sta jij dit weekeinde alvast wat vroeger op?

Share
4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.