Hoe krijg je drie autostoeltjes in de auto?

Nog voor de start van school liep ik tegen een ware puzzel aan: want hoe krijg je drie autostoeltjes op de achterbank van de auto?

We hebben natuurlijk ‘maar’ twee kinderen. Sinds een jaar (of langer) rijdt leenkind echter dagelijks mee naar school. Op de terugweg rijdt zij vaak samen met haar moeder met ons mee terug. Het scheelt hen een poos wachten op de bus en geld wat er niet is. Graag zet ik deze gewoonte van het meerijden dus voort.

Samen met onze kinderen zitten er op de terugweg dan dus drie kinderen en twee volwassenen in de auto. Alledrie de kinderen moeten in ieder geval nog op een stoelverhoger. Ooit nam ik al eens drie kinderen tegelijk mee op de achterbank en het was een reuzeklus om iedereen veilig in de gordel te krijgen. De stoelverhogers en het autostoeltje passen in principe net op de achterbank, alleen kun je dan nauwelijks meer bij het deel komen waar de gordel ingeklikt moet worden.

Ik spendeerde vandaag een vermoeiend uurtje met het testen van de opties. Uiteindelijk bleek dat twee stoelverhogers en één autostoeltje net op de achterbank passen, mits ik de achterbank zover mogelijk naar voren plaats. Dan nog is het echter een heel gedoe om iedereen in de gordels te krijgen.

Daarom deed ik een speurtocht op internet en het blijkt dat de kwestie veel mensen voor problemen stelt. Gelukkig vonden sommigen ook oplossingen. Ik deel ze hieronder met je.

  • Als de zitverhogers / autostoeltjes er niet inpassen, probeer dan eens een andere volgorde (als je verschillende stoeltjes / maten hebt). Een andere volgorde zorgt er soms voor dat het wel past. In ons geval hielp het om de achterbank een eindje naar voren te zetten (bij onze auto kan dat). Op die manier passen de autostoeltjes er ‘net wel’ in, in plaats van ‘net niet’.
  • De gordels vastgeklikt laten zitten en de kinderen leren om er zelf in en uit te klimmen.
  • Een gordelverlenger (let op: in Nederland verboden), dan wel een langer bevestigingspunt in je auto laten zetten.
  • Een vast systeem waar drie (of zelfs vier) kinderzitjes in zitten: de Multimac, voor als je liever zoiets koopt, dan een nieuwe auto. Dit systeem is in Engeland te koop voor rond de duizend euro. Niet goedkoop, maar wel goedkoper dan een nieuwe auto.

Ondertussen vind ik het knap stom dat voor zoiets gewoons geen éénduidige, eenvoudige oplossing is. Ook als je maar twee kinderen hebt zal het namelijk regelmatig voorkomen dat er méér dan twee kinderen meerijden. Die moet je dan toch wel veilig kwijt kunnen.

Maar misschien hebben autofabrikanten geen kinderen of zo…

Hoe deed / doe jij het met die autostoeltjes als er meerder kinderen meerijden?

...
Share
9 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.