Hoe relaxt is jouw kerst?

December is altijd een drukke maand. Dat is ook niet vreemd met 4 feestdagen in één maand. Zelfs al probeer je het rustig te houden, toch sluipen er vaak allerlei verplichtingen (of wensen) op het todo lijstje. Voor je het weet ben je aan het rennen en plannen.

Heb je er net als ik nog een paar verjaardagen, een  flinke portie Sinterklaas-stress, snel overprikkelde kinderen en een kerstattentie – schenkende en etentjes gevende (schoon) familie bij, dan wordt het al snel echt druk.

Ik hou wel van gezelligheid, maar niet van volle takenlijstjes en druk gedoe. Daarom deel ik graag onderstaande tips met jullie voor relaxte feestdagen.

 

 

 

 

  1. Bedenk wat jij wilt met de feestdagen. Kloppen je activiteiten nog wel met wie je bent? Past het bij je gezin? Beleven jullie er plezier aan of is het een te krap geworden keurslijf? Pas dan zo nodig dingen aan.
  2. Plan vooruit! Wacht niet tot op het laatste moment met het doen van dingen die je toch wilt of moet doen. Zorg dat je weet wat er allemaal moet gebeuren en maak een plan wanneer je wat doet. Zorg ervoor dat je dingen zo vroeg mogelijk inplant. Dat voorkomt gedoe als de winkels op zijn drukst zijn.
    Bedenk ook wat jij wilt met de feestdagen. Met wie wil jij deze vieren? En waar? Regel dit.
  3. Schrap wat je kunt en wilt schrappen. Niet alles hoeft perfect. Beter gezegd: niet alles hoeft! Maak keuzes en schrap de dingen waar je eigenlijk echt geen plezier aan beleeft. Zo eten we thuis met kerst altijd iets eenvoudigs (geen vijf gangen keukengedoe voor mij) en proberen we de kerstvakantie niet te vol te plannen. Tegen een paar uitnodigingen zeggen we dus ‘nee, bedankt’.
  4. Wees aardig voor jezelf. Het hoeft allemaal niet perfect, dus ga daar ook niet naar streven. Besteed aandacht aan de dingen die echt belangrijk zijn en maak verder qua tijd en inzet keuzes die voor jou prettig zijn. Kerstkaarten kun je bijvoorbeeld ook digitaal versturen en je mag voor het kerstdiner op school best iets maken wat JOU goed uitkomt.
  5. Maak en koop dingen vooruit. Zo weet ik inmiddels dat zoon een kerstgerecht moet hebben voor op school. Ik wil graag muffins maken, omdat ik die van tevoren kan bakken en invriezen. Op die manier kan ik met zoon volgend weekeinde gezellig op het gemakje muffins bakken. Voor de kerstbrunch hoef ik dan enkel de dag van tevoren het aantal gewenste muffins uit de vriezer te pakken. Als ik bij het bakken gelijk een paar muffins extra maak, dan heb ik ook een lekker nagerecht voor de kerst.
    Ook het kopen van kerstattenties of het schrijven van kerstkaarten kun je makkelijk nu al doen. Dat scheelt straks een hoop gedoe.

Hoe zorg jij voor een relaxte kerst?

Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.