Ik ben zwarte piet

De zwarte pieten discussie gaat geheel aan ons voorbij. Gelukkig maar! We hebben ons handen al vol genoeg met de Sint in het land. Wel vraag ik me onderhand af voor wie het feest nou is.

En dat zit hem niet alleen in de Pieten discussie, maar in het hele geheim. Maakt het voor kinderen uit of het een spel is of echt? Ik denk van niet. Voor veel kinderen zou het misschien zelfs een opluchting zijn om te weten dat Sint en Piet verklede personages zijn. Volwássenen maken er echter een heel gedoe van om het een geheim te houden en richten daar zowaar een heel land op in – tot en met een Sinterklaasjournaal op de landelijke televisie aan toe. Hoe bizar is dat?!

Maakt het kinderen uit of Zwarte Piet zwart, bruin of wit is? Als ik naar mijn eigen kinderen kijk, dan vinden zij blauwe, vliegende paarden ook een volledig acceptabele optie. De witte Pieten in het Sinterklaasjournaal vallen hen dan ook totaal niet op. Bij hen kan namelijk alles.

Rest de vraag van wie het feest nu eigenlijk is.

Maar misschien doe ik ook wel te moeilijk. Kinderen hebben namelijk een heel eigen invulling van het geheel.

‘Ik ben zwarte Piet’ verkondigde dochter gisteren trots. Niet verkleed, is ze met haar blozende wangen en donkerblonde krullen een hele dag zwarte Piet geweest. Waarbij ik stiekum wel een beetje moest lachen om het ‘zwarte’ van haar Piet zijn.

 

Overigens was ze vandaag Piet – af.

‘Ik ben Spanje!’ Vertelde ze vanmorgen.

‘Fijn lieverd’ zei ik. ‘Neem je wel de zon mee naar hier dan?’

En dat deed ze.

 

 

Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.