Jongens scoren slechter op school

Nu.nl schreef een artikel dat jongens het steeds slechter doen in de zogenaamde eindtoets van de basisschool én dat ook qua rekenvaardigheden en kennis van natuuronderwijs de prestaties van Nederlandse jongens sterk afnemen.

Dit alles zou komen door een combinatie van het ontbreken van mannelijke rolmodellen, een taliger onderwijs, minder bewegingsonderwijs en een gebrekkige manier van rekening houden met de rijping van het jongensbrein. Klik vooral ook even hier als je het volledige artikel wilt lezen.

Zo leer je het alfabet veel sneller… 😉

Als jongensmoeder triggeren dit soort berichten me wel. Hoe werkt dat op de school van zoon? Heeft zoon last van (een deel van) deze factoren en scoort hij slechter dan meisjes? Hoe wordt jongensgedrag benaderd in de klas? En hoe kom je erachter hoe dit werkt op school?

Wat me opvalt in het ouderschap, is dat er wel degelijk een groot verschil zit tussen jongens en meisjes. Zo zijn er twee zinnetjes die ik dagelijks meerdere malen tegen zoon zeg, die ik meisjesmoeders echt (bijna) niet hoor zeggen.

  • ‘Pas op anders … en dan gaat het kapot.’
  • ‘Niet testen!’ Hiermee bedoel ik dan dat iets gewoon even gebruikt moet worden waar het voor bedoeld is. Dus niet kijken hoe het uit elkaar kan, of het stuk kan, of je erop kunt staan, of het tegen water kan, of je er drie elastieken omheen kan binden om het dan af te schieten enzovoorts.

Verder is er gewoon meer energie, meer luidruchtigheid en meer wildheid – in vergelijking tot de meeste meisjes (uitzonderingen daargelaten ;-)). Niet erg, maar wel iets wat (gereguleerd) de ruimte moet krijgen. Want het ís er wel. En het is niet fout. Wel is al die energie onhandig in een schoolsysteem wat gelooft dat je (stil!) moet zitten om letters (of wat dan ook) te leren. Stil zitten en leren gaat bij veel jongetjes niet goed samen. Terwijl er zoveel te leren valt terwijl je kinderen laat bewegen. Laat ze rennen van letter naar letter op het schoolplein en ze kennen die letter binnen no-time. Maak er (buiten! In beweging!) een wedstrijd van en het alfabet zit er zo in.

Zet ze stil op een stoel in de klas en ze zijn met van alles bezig, behalve met die letters. Helaas! En dus doen we thuis allerlei dingen die het leren van school ondersteunen. Maar dan met meer actie en meer lol.

Voor wie interesse heeft: op pinterest vind je volop ideeën vanuit de homescooling hoek om op een speelse manier dingen aan kinderen te leren.

 

 

 

...
Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.