Kind beveiliging ipad

Niet alleen volwassenen vinden een tablet leuk, ook kinderen zitten er graag op. De mogelijkheid om zelf te bepalen wat ze willen zien / doen vinden kinderen fijn. Er zitten echter ook best wel wat haken en ogen aan het gebruik van tablets  door (jonge) kinderen.

Wij hebben twee ipads waar de kinderen op vaste momenten op mogen. Omdat het met dochter (3) nog lastig is om afspraken te maken over wat ze kijkt / mag kijken en waar ze wel en niet op mag klikken en omdat we gewoon nooit 100 % van de tijd toezicht hebben, heb ik onze ipads gelijk maar helemaal kind-proof gemaakt. En toen ik toch bezig was heb ik de ipad die zoon gebruikt ook maar helemaal ingesteld.

Hieronder tips voor het kindveilig maken van ipad en iphone

Beveiliging eigen apps

Vaak worden ipads en iphones door meerdere personen gebruikt en staan er op een ipad / iphone dus meer zaken dan alleen apps voor kinderen. Zeker als ook je agenda / mail en dergelijke op je tablet of telefoon staan is het zaak om de boel extra te beveiligen. Je wilt immers geen afspraken die gedelete worden, of spontane facetimegesprekken tussen je kind en een klant. Daarbij loopt de beschikbare ruimte snel vol als je kind de filmoptie heeft gevonden of er honderd keer dezelfde foto wordt gemaakt van een knuffelbeest.

Ongeschikt voor kinderen

Daarnaast zijn kinderen goed in doorklikken. Met name op youtube komen ze al snel bij allerlei rare filmpjes die schijnbaar gericht zijn op kinderen, maar dan met varianten die op zijn best raar en op zijn slechtst eng of wreed zijn. Niet echt dingen om peuters en kleuters naar te laten kijken dus.

En dat terwijl er zoveel dingen te zien en te doen zijn die wél leuk zijn.

Hoe beveilig je Ipad / iphone?

Gelukkig kun je de ipad / iphone op een heel simpele manier goed beveiligen.

  1. Ga naar instellingen – algemeen – beperkingen.
  2. Klik op ‘schakel beperkingen in’ en voer een code van 4 cijfers in. Zorg ervoor dat het een code is die je zelf goed kunt onthouden, maar die je kind niet in 1 keer raad.
  3. Alle vinkjes staan nu nog op groen. Zet alles waarvan je niet wilt dat je kind die gebruikt op grijs (uit). Je kunt op deze manier ook instellen dat je kind geen apps kan verwijderen (of kopen / installeren). Schakel Siri en airdrop ook uit, je kind heeft dit niet nodig, maar ze kunnen er wel dingen mee doen die niet handig zijn.
  4. Zet de leeftijdsbeperking op ‘Nederland’ en klik op de leeftijd die je als grens aan wilt houden. Ook onder het kopje films kun je dit aangeven.
  5. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waarbij je aan kunt geven of er ‘explicit’ content gekeken / gedownload mag worden (oftewel: inhoud met grof taalgebruik / naakt). Dit kun je ook uitzetten.
  6. Onder het kopje ‘Sta wijzigingen toe’ kun je ervoor zorgen dat kinderen geen accounts kunnen wijzigen en dergelijke.

Wat kan wel?

Youtube heb ik er zelf voor het gemak maar even helemaal afgegooid. Dan blijven over:

  • Leuke apps met spelletjes.
  • Koekoek tv (een app met filmpjes die (jonge) kinderen kunnen bekijken zonder de tussenkomst van reclame / door te klikken op youtube.
  • De website ‘kidsbios’ (deze kun je als linkje op je startscherm zetten).
  • Netflix. Nu staat er op netflix ook veel wat niet geschikt is voor kinderen, maar ook hier kun je weer een leeftijdsbegrenzing instellen via een code. De startplaatjes blijven wel zichtbaar (helaas!), maar als je dan op iets klikt wat niet binnen de ingestelde leeftijdscategorie past, dan moet er een code worden ingetikt.

Maken jouw kinderen gebruik van een tablet? En is deze beveiligd? 

...
Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.