Kleding opruimen volgens Marie Kondo

Er staat een serie met Marie Kondo (die Japanse opruimgoeroe) op Netflix. De serie heet ‘Tidying up with Marie Kondo’. Ik keek de serie en besloot om weer eens op te ruimen en het dan toch eens op haar manier te doen. Want hoewel ik haar boek heb gelezen en de kinderkleding inmiddels op haar manier opberg (echt zoveel beter!) had ik haar manier van ontrommelen nog nooit echt toegepast.

Wat adviseert Marie Kondo bij het opruimen?

  • Haal spullen die bij een bepaalde categorie horen uit de kasten en leg deze bij elkaar. Je werkt categorie voor categorie af. Er zijn meerdere categorieen. Je begint altijd met ‘kleding’ en je eindigt met spullen die een emotionele waarde hebben.
  • Pak alles op en voel of je er blij van wordt. Houd alleen waar je blij van wordt.
  • Bedank de spullen die je wegdoet (oke… deze is wat overdreven naar m’n zin, maar het maakt het soms makkelijker om dingen weg te doen).
  • Alles daarna a la Konmari, opvouwen en terugleggen in de (schone) kast.

Aan de slag in mijn kledingkast

Ik deed eerst mijn eigen kledingkast en lachte om de kleine hoeveelheid kleding die op mijn bed terecht kwam. In de serie werden bedden met gemak een meter hoog volgestapeld met kleding. De inhoud van mijn kledingkast besloeg een fractie hiervan.

Tot mijn verbazing deed ik daarna toch nog aardig wat weg. Een aantal kledingstukken maakten me echt niet blij of irriteerden me zelfs.

En ook de kinderen doen mee…

Vervolgens haalde ik zoon zijn ladenkast leeg. Zoon wilde zelf volgens de manier van Marie Kondo kijken wat hij wilde houden. Dit ging verrassend goed. En ook daar ging een volle wasmand weg. Alles zelf uitgezocht door zoonlief. Tot mijn verbazing zaten er geen onzin dingen bij. Wat hij wegdeed waren allemaal dingen waarvan ik weet dat hij ze nooit draagt, maar die tegen beter weten in nog steeds in die kast lagen. Het gaf behoorlijk wat ruimte kan ik melden.

Dochter had ingespannen meegekeken. Zij stond te trappelen om ook haar kledingkast zelf uit te zoeken. Ik had mijn twijfels, want ze is immers nog maar vier jaar…. Tot mijn verbazing lukte het haar ook goed om precies die kleding te kiezen die ze ook echt graag draagt. Ook bij haar gingen er eigenlijk alleen dingen weg die ze niet / niet graag draagt.

Al met al gaan er twee volle wasmanden weg en past alle (winter) kleding die de kinderen gebruiken in de bovenste lade van hun kledingkast (broeken / jurken / rokken, shirts, sokken, ondergoed en pyjama’s). In de onderste lade ligt nu het zomergoed en bij beide kinderen houd ik opeens een complete lade over – die onmiddellijk gevuld werd met knuffelbeesten.

Er zitten nog een paar shirts en 2-3 broeken in de was, maar dit is het wel..

Conclusie

Het leuke van deze methode is dat het me aan het denken zette. Want ik heb niet veel kleding, maar toch zat daar nog best wat kleding bij waar ik eigenlijk niet blij van werd. Een spijkerbroek met vale knieen. Een broek die te nauw om mijn enkels zit, een uitgelubberd hemdje… In eerste instantie wilde ik ze niet wegdoen wegens onvoldoende resterende broeken (en het was ook al mijn laatste hemdje…). Maar waarom? Mijn kledinguitgaven zijn werkelijk zeer beperkt, ik doe ontzettend lang met kleding en geniet tegelijkertijd erg van de paar mooie dingen die ik heb. Dit is iets wat ik makkelijk breder kan trekken overigens.

En dus….. kocht ik ook wat kleding bij, waaronder deze echt mooie hemdjes van Ten Cate  

en heb ik plannen voor de aanschaf van een broek. Voor dochter kocht ik in de aanbieding een paar zomerjurken. Die had ze namelijk niet meer – en dat is nu juist haar favoriete kledingstuk.

Want een kledingkast mag best gevuld zijn met dingen die me blij maken.

Hoe blij wordt jij van de inhoud van je kledingkast?

...
Share
6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.