Mag jouw kind vies worden?

Het valt me al een poosje op, dat er bij ons thuis andere regels gelden over vies worden dan standaard. Let wel: ik let best goed op hygiëne en tafelmanieren vind ik ook best belangrijk. Plassen – handen wassen, en na een maaltijd of snack even toet en handen poetsen.

Maar als zoon buiten speelt, dan mag hij zich vies maken.

Spelen in de modder

En dus rolt hij van heuveltjes af, maakt hij blubbersoep, gaan we in de miezer gewoon naar buiten en banjeren we door de modder (met laarzen – dat dan weer wel). Akkoord: de broeken hebben soms grasvlekken die er aan zijn never-nooit niet uitgaan (ik hoef geen tips hoor, hij maakt toch steeds weer nieuwe grasvlekken en daarna is hij eruit gegroeid – dus extra tijd aan de was ga ik er niet aan besteden) en soms kun je van het hele kind wel (modder)-soep koken. Ik heb er geen last van. We hebben immers een wasmachine, een douche en een strikt schoenen-bij-de-deur- beleid.

We gaan ook bijna altijd wel even naar buiten. Zon, noch wind of regen… Niets houd ons tegen! Meestal willen kinderen zelf erg graag naar buiten en wie ben ik om ze tegen te houden? Dat betekent echter ook dat ik nog wel eens een kind vies thuis aflever… Je weet wel: moddervlekken op broek en jas en schoenen die ook wel iets van een sopje kunnen gebruiken.

Zelf heb ik er geen last van als zoon zo thuis komt. Wat mij betreft is het een teken dat hij fijn heeft gespeeld.
Toch geloof ik dat ik misschien voortaan maar iets moet zeggen tegen de moeders van speelmaatjes. Of ze speelkleding aan hebben of zo…

Laatst kreeg een meisje namelijk een standje van haar moeder dat ze haar nette laarzen aan had…  En in de speeltuin voor de school hoor ik moeders regelmatig roepen dat kinderen zich niet vies mogen maken (niet in de plassen, niet in de modder en niet van de heuveltjes afrollen). Tja… en dat mag bij ons allemaal wel (mits niet te gek he… met je winterjas door de blubber gaan rollen is ook hier een no-go).

Vandaar mijn prangende vraag van vandaag….

Mag jouw kind vies worden?

...
Share
19 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.