Minder spullen en een leuke serie

Het ontrommelen gaat hier nog steeds als een tierelier. Volgens mij heb ik zelfs de kinderen en de man aangestoken.

Deze week bracht ik 8 dozen en zakken weg. Twee zakken gingen naar de kledingcontainer van kledingbank Zeeland. De rest ging naar de ruilwinkel – wat ik nog steeds een heel fijn initiatief vind. Inmiddels staat er weer een nieuwe doos in de schuur die gevuld wordt.

Op dit moment ben ik een nieuwe serie aan het kijken op Netflix: ‘Consumed’ heet het.

Het gaat over gezinnen die verzuipen in hun spullen. Jill Polack, een Amerikaanse die zich gespecialiseerd heeft in declutteren (own your stuff, don’t let it own you). Waar ze onder andere beroemdheden mee helpt. In Consumed stapt ze bij gezinnen binnen die om haar hulp hebben gevraagd. De huizen stromen over van de spullen. Haar oplossing is om hen te laten voelen wat de spullen met hen doen en hen te betrekken bij het proces van wegdoen.

Zij doet dit door de gezinnen twee weken lang in een leeg huis te laten bivakkeren. Alle spullen worden door de gezinnen zelf in gepakt. Ieder gezinslid mag één koffer met kleding houden, samen met een beperkte hoeveelheid servies en kookgerei. Eettafel en matrassen blijven ook. De rest gaat allemaal naar een opslag. Daarnaast mogen mensen gezamenlijk nog 10 niet-noodzakelijke spullen houden (met een veto op schermpjes). Het doel is dat de gezinnen op die manier elkaar tegenkomen en de knelpunten achter de rommel duidelijk worden. Zo nodig is er een interventie. Na twee weken gaat het gezin naar de opslag waar het de bedoeling is dat ze 75 % van hun spullen weg doen. Ondertussen wordt hun huis opgeknapt.

Na drie maanden is er een korte terugblik, waarin je ziet of het mensen lukt om hun huis op orde te houden.

Ik vind het een intrigerende serie om te volgen.

Nu is ons huis bij lange na niet zo vol (ik neig eerder naar minimalisme dan naar verzamelwoede), maar het is een fijne serie als je aan het ontrommelen bent. Mede hierdoor ben ik op dit moment een regelrecht gevaar voor rondslingerend spul (Hé een koe. Speelt hier nog iemand mee? Heeft deze koe nut? Hm… Weg ermee. Twee glaasjes… hm… dit jaar nog niet gebruikt – hóp weg).

Vanmorgen stond ik me in de garage te bedenken dat ik er vrijwel niets uit gebruik. Het zou zo maar eens kunnen dat het daar over een poosje een heel stuk leger is…

 

...
Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.