Nou, zoek het maar uit!

Sommige dingen moet je dus gewoon niet in het bijzijn van kinderen zeggen. En dan heb ik het niet eens over vloeken of zo. Dat doe ik eigenlijk nooit. Oke… ooit zei ik een keer ‘shit’ in het bijzijn van zoon. Om daar vervolgens uitgebreid door zoon over bevraagd te worden. Want wat betekende dat dan? Om vervolgens – toen ik dat had uitgelegd –  een heel regiment aan vragen te krijgen over waarom je opeens ‘poep’ zou zeggen, waarom het een vloekwoord is, waarom je dan ‘poep’ in het Engels zegt. wat de Engelsen daarvan vinden, wat de Engelsen dan zeggen als ze willen vloeken, waarom je zou willen vloeken, wat een vloekwoord eigenlijk is, welke vloekwoorden er nog meer zijn enzovoorts enzovoorts enzovoorts…

Kortom: nooit meer gezegd…

Maar goed… peuter had pas een dwarse bui. Ze wilde allemaal dingen die niet konden (of die zij niet kon) en ze wilde niet wat moest. Ze was alleen maar dwars. Dwars én boos. En op een gegeven moment zei ik dus enigszins geïrriteerd de woorden ‘Nou zoek het maar uit dan’. Om haar vervolgens kwaad met een rits te laten worstelen die ze zelf nog niet dichtkrijgt (wat dus ook niet lukte en wat leidde tot de volgende boze uitbarsting).

Één keer heb ik dat zinnetje gezegd. Één keer! En nu heb ik een peuter die als ze boos is ‘nou zoek het maar uit!’roept. Het liefst slaat ze daarbij demonstratief haar armen over elkaar om dan verontwaardigd weg te stampen.

Het is me wat, drie turven hoog. Misschien sluiten de woorden gewoon goed aan bij hoe ze zich voelt. Het is ook allemaal niet makkelijk als je drie bent. Je kunt nog veel dingen niet en je moet zoveel. Iedereen weet het beter dan jij en de leukste dingen mogen vaak niet. En… voor al die frustratie heb je dan ook nog eens geen woorden. Dan is ‘nou, zoek het maar uit!’ eigenlijk best een fijn zinnetje om paraat te hebben.

Ik laat het dus ook maar.

Maar m’n woorden hou ik toch maar extra in de gaten.

 

Foto: stockfoto

...
Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.