Oh nee en stickers

Vandaag gingen de mannen zwemmen en bleven dochter en ik thuis.

We deden heerlijk weinig. Dochter vond een stickerboek met minnie mouse waar ze helemaal weg van blijkt te zijn. Gefascineert en helemaal stil plakte ze stickers op papier, op zichzelf en op mij. Ze was er bijna een uur zoet mee. Wat een verschil met zoon die in het begin nog geen minuut zelf kon spelen en vooral houdt van dingen waarbij je veel moet bewegen.

Daarna vulden we het badje en speelde dochter met de plastic speelgoedpaarden, het water en de schommel. Het was kennelijk erg leuk om steeds ‘oh nee!’ te roepen en nog leuker als ik dan zei ‘oh nee toch!’ Ze heeft het nog heel veel keer herhaald vandaag.

Ik was vergeten hoe simpel de leukste spelletjes met peuters zijn 🙂 Je hebt zomaar een hit met niks.

Ondertussen komen er steeds meer Nederlandse woorden voorbij. Waarschijnlijk spreken wij samen straks een rare mengeling van Nederlands en Hongaars wat alleen wijzelf verstaan… Ook dat is hechting. Kennelijk versta je als ouder altijd je kind als eerste. Wat er ook voor geluiden uitkomen – en in welke taal / talen dan ook.

Het grappige is dat ook kinderen die al talig zijn, een nieuwe taal op dezelfde manier leren als kleine kinderen. Eerst komen er losse woorden, dan worden er twee woordjes aan elkaar geplakt en zo worden de zinnetjes langzamerhand steeds langer. Overigens maakt het (zeker bij oudere kinderen) hierbij wel uit hoe goed een kind de oorspronkelijke taal beheerst. Hoe beter de taalbeheersing al was, hoe makkelijker en sneller een vreemde taal kan worden aangeleerd. Wat dan weer de reden is dat allochtone kinderen beter vloeiend de moedertaal van hun ouders kunnen leren, dan gebrekkig Nederlands (van diezelfde ouders). Vanuit het vloeiend spreken van die andere taal kunnen zij namelijk beter en sneller Nederlands leren.

Maar ik dwaal af.

Het gesproken nederlands van dochter (ze verstaat meer) bestaat nu zo ongeveer uit pappie, mammie, nee, paard, kom, auto, ham, lepel, eten, oh nee, niet doen en tienduizend luchtballonnen kleuren de horizon (waarbij ze geen idee heeft wat het betekent, maar K3 zingt het… ).

 

Share
8 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.