Op tijd naar bed

Als avondmens vind ik het leven met kinderen soms zwaar. Om zeven uur (uiterlijk!) is het stelletje klaar en klaar-wakker. En dus MOET ik om 23.00 uur het licht uitknippen. Anders slaap ik te weinig en is het ontwaken nog minder prettig.

Zo’n wekker zou ik dus nooit neer zetten…

Het klinkt wat onaardig (kinderen zijn nu eenmaal vroeg op en ik wilde ze graag in mijn leven, dus wat zeur ik nou?), maar de slaap- en waaktijden vallen me soms echt zwaar. Hoe zeer ik mijn best er ook op doe. Want ik krijg rond 21.00 – 21.30 uur net zin om van alles te ondernemen. Vroeger (pre-kinderen) stond ik rustig om 12 uur ’s nachts mijn plafonnetje te witten of mijn hele keuken te soppen. Heerlijk vond ik dat. Tegen een uur of 2-3 dook ik dan mijn bed in – met een schone keuken en een wit plafond :-). Of ik ging ’s nachts nog even een ommetje doen. Heerlijk lopen in de stilte van de nacht. Als ik de volgende dag nergens heen hoefde, dan ging ik tussen 12 en 2 naar bed.

Tegenwoordig kan dat niet meer. De kinderen slapen niet (nooit!) uit en ik mag in mijn handjes knijpen als het tot 7 uur stil is. De man neemt in zijn rustige periode wel eens een paar ochtenden over, maar dan wordt ik toch wakker van het gedoe op de gang. En dus probeer ik mezelf dag in dag uit om 23.00 uur in bed te hebben – wat dus bijna nooit lukt. Ook al zet ik er mijn wekker voor.

Ik deed eens navraag bij mijn moeder en het blijkt dat zij zeven uur ook een onmogelijk vroeg tijdstip vindt / vond. Zij had echter mazzel: wij bleken goed uit te kunnen slapen.Kennelijk zit het dus in de genen.

Nou ja… ik wacht maar tot de kinderen in de pubertijd zijn. Kunnen we gezamenlijk dat plafonnetje witten om de volgende ochtend met zijn allen uit te slapen. Of wacht, zo werkt dat natuurlijk niet bij pubers…

Dan kan ik – terwijl ik ongerust zit te wachten op te laat thuis komende kinderen – mijn plafonnetje witten, waarbij zij dan gaan mopperen dat ik nog op ben. Zoiets. Als ik er maar bij uit kan slapen dan.

Ben jij een ochtend- of een avondmens?

Foto: stockfoto
...
Share
13 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.