Op vakantie met kinderen: tips voor in de auto

Volgens mij is het tegenwoordig bijna standaard om kinderen op reis een schermpje voor hun neus te geven. En hoewel we die optie bij echt lange ritten (als in langer dan 3 uur) achter de hand houden, kiezen we daar niet standaard voor. Beide kinderen worden namelijk wagenziek van het turen naar het schermpje. Daarbij zijn beiden het schermpje na 30 – 60 minuten wel zat – om daarna onmiddellijk in de zeur- en kliermodus te schieten.

Bij een ritje naar een vakantiebestemming in Nederland doen we dus andere dingen.

Eten in de auto

Om te beginnen is eten een goede afleiding. Lunch en tussendoortjes eten we eigenlijk altijd in de auto. Simpelweg omdat je er zo weer 15 tot 30 minuten mee vult. Gaan we weg rond etenstijd (vaak wel :-)) dan eten we die maaltijd dus in de auto. Een eventuele pauze kun je dan mooi gebruiken om te bewegen. Drinken doen we overigens niet percé tijdens de lunch, maar zo’n 30 – 45 minuten voor een pauze. Dat is namelijk net de doorlooptijd van een beker vocht, wat voorkomt dat je extra stops moet maken omdat je tijdens je stops steeds drinkt…. Tip: neem een schone, natte vaatdoek (of twee…) mee in een plastic bakje om na het eten de snoeten te poetsen.

Spelletjes

Daarnaast spelen we graag spelletjes. Het was even zoeken naar spelletjes die zowel een 4-jarige als een 8-jarige leuk vinden, maar onderstaande opties doen het tot nu toe goed.

Ik zie, ik zie….

Iedereen kent deze wel. Persoonlijk heb ik een hekel aan het spelletje, maar de kinderen vinden het leuk. Soms spelen ze het samen als wij geen zin (meer) hebben.

Wie het eerst een … ziet

Ons favoriete autospelletje van het moment is:  ‘wie het eerst een …. ziet’. De kinderen zijn met dit spel zo 30-60 minuten zoet. De stippels kun je invullen door iets wat je onderweg waarschijnlijk wel tegenkomt, maar niet zo frequent. Dingen als: een gele auto, oldtimer, paardenkar, caravan, auto met dakkoffer, paard, hond,iemand met een zonnebril op enzovoorts enzovoorts. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dochter laat ons altijd zoeken naar cabrio’s – waarvan er verrassend veel blijken te zijn. Als je ziet wat je zoekt, dan roep je ‘Bingo!’. De eerste die dat roept heeft de beurt. Het is leuker dan ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ omdat het minder geluid geeft en omdat kinderen niet tijdens het raden van onderwerp kunnen veranderen 😉

Bedenk iets met de letter….

Een andere favoriet is ‘bedenk …. (een dier / eten / voorwerp enzovoorts) met de letter …’ waarbij je met een gekozen onderwerp het alfabet afwerkt. Het is leuk om zoveel mogelijk dingen met een letter te noemen voordat je verdergaat met de volgende letter. Soms doen we dat degene die het eerst iets weet met een letter een volgende letter mag kiezen (dus niet in alfabetische volgorde). Dat is ook leuk en voorkomt dat je iedere keer rond de letter L afhaakt. Dochter van vier roept maar wat, maar vindt het toch leuk.

Autobingo

Wij roepen ‘Bingo’ bij een ander spel (zie hierboven), maar autobingo is toch ook wel een heel leuk spelletje voor onderweg. Het leuke is dat kinderen dit voor zichzelf kunnen spelen en dat je de moeilijkheidsgraad kunt variëren. Hier een link naar een leuke variant die beiden snappen. Deze variant heeft alleen automerken voor als je kinderen hebt die dat leuk vinden en deze autobingo is voor jongere kinderen. Ik zag ook deze variant waarbij je gekleurde ronde stickertjes op een goedkoop medicijndoosje plakt (zo eentje met kleine klepjes). In ieder klepje doe je dan een snoepje. Als er een auto in de juiste kleur voorbij komt mag je het snoepje op eten. Voor onze   kinderenongeschikt (want snoepjes kun je ook opeten zonder dat die kleur auto voorbijkomt… ;-)) maar voor andere kinderen misschien juist heel leuk.

Autotafeltje

Verder zijn we nog steeds blij met het auto reistafeltje wat we kochten toen we naar Hongarije reden. Een auto reistafeltje is een tafeltje van zacht materiaal, wat je op schoot kunt leggen. Er zit een opstaande rand aan en de bovenzijde is hard genoeg om erop te kunnen kleuren. Je kunt er aan eten (zonder dat bakjes door de auto vliegen), kleuren en knutselen (als in kralen rijgen en ander ‘droog’ knutselwerk. Beide kinderen vinden het leuk om onderweg te kleuren of te knutselen.

Knutselen, kleuren en stickers

Bij echt lange ritten sla ik vooraf wat knutsel- en stickerpakketten bij de Action in, waarmee dan aan het autotafeltje gewerkt kan worden. Die voorraad ligt in een zak onder mijn stoel.  Als de verveling toe slaat mag er iets uit de knutselvoorraad worden gekozen. Natuurlijk niet iedere vijf minuten, maar eens per uur of zo. Daarbij: een beetje verveling / slapen / gezamenlijk spelletje tussendoor mag best. Daarbij zijn de kinderen aanzienlijk langer aan het fröbelen als ze weten dat het daarna weer even klaar is.

 

...
Share
4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.