Op welke leeftijd leer je een kind koken?

Ik ben gezegend (en geplaagd ;-)) , met een kind met veel energie én met een grote betrokkenheid tot zeer veel dingen.

Deze combinatie betekent dat zoon een hele dag beweegt, dat hij zich graag met dingen bemoeit en dat hij constant dingen verzint om te doen. Het zijn fantastische eigenschappen, mits je al die energie en betrokkenheid een beetje richt. Doe ik dat niet, dan ben ik een halve dag ‘nee’ aan het roepen en daar varen we geen van beiden wel bij.

En dus laat ik zoon altijd fijn meehelpen met klusjes. Er zijn weinig kinderen die enthousiaster de tafel dekken (wel met steeds minder borden…) of de katten eten geven.

Op welke leeftijd leer je een kind koken?

Nu heeft zoon een enorme interesse in lekker eten en daarmee ook in koken. Daar deden we ook al wel één en ander mee. Hij mocht dingetjes snijden en kneden. Alleen is dat voor zoon niet genoeg: hij wil méér kunnen, méér doen. En dus ben ik een poosje geleden maar begonnen om onze zesjarige te leren koken. Hij kan inmiddels vrij zelfstandig gebakken eieren (met hele dooier) bakken en zijn eigen havermoutpap opwarmen.

Ik moet zeggen dat het ergens ook wel handig is dat hij bepaalde dingen al helemaal zelf kan. Ik bedoel: welke moeder kan een telefoongesprek voeren terwijl haar kleuter een eitje voor haar bakt?

Ik ben al aan het verzinnen wat ik hem hierna kan leren. Aardappels schillen?(daar heeft hij zelf zijn zinnen op gezet). Koffie zetten…? (er zit een enorme bonus in dat laatste punt…), pannenkoeken bakken? Tosti’s bakken? Leuke ideeën zijn welkom. Het is jammer dat hij boven de twintig nog niet goed kan tellen en dat hij nog niet kan lezen. Als hij dat onder de knie heeft, dan kan er ook gelijk weer een stuk meer. Daarbij moet ik er voor zijn veiligheid rekening mee houden dat dingen nog wel eens omgaan.

Ik heb al bedacht dat recepten fantastisch zijn om te zijner tijd te oefenen met lezen en tellen.

Kookt jouw kind graag (mee)?
En vanaf welke leeftijd leer(de) jij je kind koken?

Share
11 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.