Opvoeding : zeg niet – niet

Bij de opvoedings-handvatten die we de opgelopen jaren opdeden zat onder andere de tip om niet ‘niet’ te zeggen. Kinderen horen kennelijk die  ‘niet’ niet. Dat betekent dat verzoeken en opdrachten met ‘niet’ erin meestal niet heel effectief zijn. Vooral bij kinderen die het toch al lastig vinden om te gehoorzamen of waarbij boodschappen sowieso wat minder goed binnen komen.

Stockfoto

Vanuit de pedagogische hoek wordt aangeraden om alles zo te formuleren dat er geen ‘niet’ in zit. In plaats van ‘niet met je voeten tegen de muur!’ zeg je dan iets als ‘voeten omlaag!’.

Persoonlijke vind ik dit nog steeds lastig.  Vooral op momenten die gevaarlijk zijn of waarbij dingen kapot kunnen gaan. Als zoon bijvoorbeeld met een autootje wild voor de tv staat te zwieren, dan dan is het eerste wat in mij opkomt  ‘NIET vlak voor de tv met die auto! En ik denk dat veel ouders op dat moment hetzelfde roepen. Je wilt namelijk iets niet. Of beter gezegd je wilt dat iets onmiddellijk stopt.

Vriendin die kleuterjuf is kwam met een mooie oplossing voor dit knelpuntje. Zij gebruikt op dat soort momenten namelijk het zinnetje: ‘stop daar maar mee’. Een duidelijke boodschap zonder ‘niet’, die recht doet aan situaties die je onmiddellijk wilt stoppen.

Ik ga ‘m de komende periode eens fijn testen.

Gebruik jij vaak het woordje ‘niet’?

 

 

...
Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.