Opvoedingstip: mama zegt….

Het ene kind is gehoorzamer dan het andere kind. En dan heb je ook nog van die fases…

Maar er is hoop: zelfs gehoorzaamheid kun je trainen en ook nog op een leuke manier. Met ‘mama zegt’ (of papa, oma, opa, of weet ik veel wie zegt).
Het spel is te simpel voor woorden, maar het is leuk en het traint kinderen om te gehoorzamen.

Niet dat je van de ene op de andere dag een super gehoorzaam kind zult krijgen, maar iedere vooruitgang is er soms eentje. En als er in het proces ook nog plezier wordt beleefd is dat mooi meegenomen.

Opvoedkundige tips: mama zegt

 

Het spel ‘Mama zegt’:

Je kunt het spel spelen tot een jaar of zeven – acht (hangt een beetje van het kind af). Het spel gaat als volgt: Je zegt (als je de moeder bent): ‘Mama zegt: ga zitten’ en dan moet het kind zo snel mogelijk gaan zitten. Dan zeg je gelijk ‘mama zegt’… en dan de volgende opdracht. Wees creatief en laat je kinderen zingen, rennen, hinkelen en opruimen. Kan overal, je hebt er niets voor nodig (behalve jezelf en minstens één kind) en je hoeft zelf niet percé mee te doen. Hoewel het wel erg leuk is om af en toe van beurt te wisselen.

Let er wel op dat de opdrachten leuk blijven en geef geen opdrachten waarvan je weet dat het kind ze echt niet uit wil voeren.

Het idee hierachter is, dat je op een leuke manier kinderen oefent om te gehoorzamen.
Als je het hiervoor gebruikt is het nuttig om het spel dagelijks te spelen.

Verder werkt het erg goed bij een drukke, dolle bui – zoals die bijvoorbeeld rond Sinterklaas wel rondwaren. Je richt dan als het ware de energie.

Waar is dit spel van afgeleid?

Het spel is afgeleid van een kinderspel wat wereldwijd gespeeld wordt: Simon says (Simon zegt). Het verschil tussen bovenstaand spel / oefening en het kinderspel ‘Simon zegt’ is, dat je bij het kinderspel goed moet luisteren of er ‘Simon zegt’ gezegd wordt of niet. Als die woorden ontbreken aan de instructie, dan dien je deze niet uit te voeren. Doe je dat wel, dan ben je af.

Het spel ‘Simon zegt’ is ook leuk om te spelen, maar an sich geen oefening in gehoorzamen – wel in oplettend luisteren.

Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.