Opvoedtip: de kracht van keuzes

Het leuke van ouderschap is dat je steeds wat bij leert. Zowel het kind als jijzelf als ouder zijn ‘work in progress’. Van sommige nieuwe vondsten wordt ik erg enthousiast. Zo gebruiken we hier sinds een poosje een nieuw truukje waar we allemaal erg tevreden over zijn: de kracht van keuzes!

Stel je kind springt op de bank (waarbij ik er even vanuit ga dat je dat niet wilt 😉 ). Je kunt dan roepen (of zeggen… véél pedagogischer…)  ‘Stop met dat springen op die bank!’ Of ‘Ga van die bank af!’ Of zoiets dergelijks. Ik heb echter gemerkt dat het veel effectiever is om simpelweg een keuze van twee opties te geven, zonder verbod. De reden hiervoor is vermoedelijk dat voor kinderen beweging naar een nieuwe actie makkelijker is, dan gehoor te geven aan de opdracht om met iets te stoppen.

In het geval van het springen op de bank zouden mijn opties zijn: ‘X, je kunt zitten op de bank, of springen op de grond.’ Soms moet ik de optie nog één of twee keer duidelijk herhalen, waarbij ik ook de naam soms nog een keer nadrukkelijk noem (om er zeker van te zijn dat zoon me sowieso hoort). Tot nu toe wordt er altijd zonder morren gevolg aan gegeven. En niet alleen door zoon! Ook vriendjes en vriendinnetjes volgen de instructies goed op. Soms wordt het eerst even herhaald (oh… ik mag zitten op de bank of springen op de vloer… Ik ga springen op de vloer!!!). Altijd leuk, kleuters 😉 .

Soms mix ik ook twee opvoedtruukjes: benoemen wat er gebeurd met dan twee opties.

Dus: ‘Jij bent een beetje wild vanmorgen. Dat kan hè. Je mag wild doen op de trampoline óf je kunt de skippybal pakken’.

 

Ik heb overigens geen idee tot welke leeftijd dit truukje werkt. Iemand met pubers die het wil testen? 😉

...
Share
7 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.