Over taal en adoptie

Waar zoon bij zijn aankomst in ons gezin slechts gebrekkig Hongaars sprak, heeft dochter al een goed besef van taal. Zij sprak in volledige, grammaticaal redelijk kloppende zinnen. En wat een verschil maakt dat bij het aanleren van een nieuwe taal! 

Waar er bij zoon een langzame opbouw was van losse woordjes, naar zinnen met 2 woorden (en van daaruit verder) in een proces wat vele maanden besloeg, koppelt dochter direct woorden aan elkaar. En ook haar woordenschat groeit met de dag. Ik ben echt benieuwd hoe snel zij Nederlands zal spreken. 

Soms doet ze spontaan een oefening Nederlands. Dan vliegt ze door de woonkamer met dat schattige peuter-dribbelsprintje van haar. De voorwerpen die ze kent benoemt ze, bij andere voorwerpen kijkt ze me vragend aan en zegt ze soms het hongaarse woord. Soms herhaalt ze de serie een paar keer, met het sprintje erbij.

Daarnaast praat ze onze zinnen regelmatig na. Volgens mij gewoon om de klanken te oefenen. Met dat hoge, schelle stemmetje van haar is het dan net alsof we er een papegaaitje bij hebben in plaats van een dochter (‘Ik ga zo naar de supermarkt, wat moet ik halen?’ zegt de man dan, gevolgd door – ‘Ik ga so nade supermat, wat moetik hale?’).

Zaken rondom de toiletgang, een aantal kledingstukken en bijna al het broodbeleg kent ze al bij naam. Net zoals de belangrijkste K3 nummers (een mens moet weten waar haar prioriteiten liggen). Het liedje ‘lekker eten’ wat we voor de maaltijden zingen klinkt ook al aardig. 

Het mooist vind ik de zelfbedachte zinnen en de woorden die eigenlijk nog niet helemaal kloppen. ‘Barbie in bad’ is al best een knappe zin en ‘tot zo papa!’ (helemaal correct uitgesproken) is gewoon erg leuk om te horen.

Verder is het woord pandepoetse (tanden poetsen) een van mijn favorieten. Niet omdat het zo’n bijzonder woord is, maar omdat dit zo gigantisch blij wordt uitgesproken. Tanden poetsen is namelijk nog heel erg leuk als je drie bent – kennelijk.

Wat zijn / waren jouw favoriete woordjes / zinnetjes van je kind?

 

Share
4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.