Overprikkeling en oplossingen

Vanuit een vast zitten in knelpunten rondom onze zoon, lijken we langzaam weer in beweging te komen richting oplossingen en dat is fijn. Niet dat we ‘er’ zijn, maar onze speurtocht naar handvatten heeft in ieder geval resultaat. Resultaat wat ik graag wil delen. Want wie weet heeft iemand anders hier weer wat aan.

Zoon startte met fysiotherapie bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in sensorische integratie (dat wil zeggen dat zij verstand heeft van kinderen die prikkels niet goed kunnen verwerken, waardoor ze snel onder- of overprikkeld zijn). Ik zag wat zij deed, zag de instant-rust bij zoon, kreeg wat tips, las nog eens wat op het www en leende en kocht boeken.

En weet je wat? Ik weet nu eindelijk (meestal he… we hebben geen marionet) hoe we zoon kunnen helpen om rustig in zijn hoofd te worden. Na vier jaar puzzelen lijken we een paar zeer helpende handvatten te hebben gevonden. Nou scheelt zijn glutenvrije dieet volgens mij heel veel in de overprikkeling, maar met alle andere handvatten erbij wordt het hier steeds gezelliger (en rustiger, gehoorzamer…). We lijken onderhand soms wel zo’n standaard gezinnetje met brave kinders.

En dat alles ondanks het feit dat het op school nog steeds heel moeizaam loopt.

Ik vind het een ongelofelijke prestatie van onze zoon dat het hem lukt om ondanks de overvraging op school thuis prettig gedrag te laten zien. Overigens hoop ik dat we ook goede handvatten voor op school gaan vinden. Wordt vervolgd!

Voor geïnteresseerden:

Het boek ‘Uit de pas’ van Carol Kranowitz: Dit boek vertelt hoe sensorische integratie-stoornissen eruit zien, waar ze vandaan komen en hoe deze werken bij kinderen. Er worden handvatten gegeven om hiermee om te gaan en om dit te behandelen. NB: deze stoornissen (wat een rotwoord is dat toch) kunnen op zichzelf staan, maar zie je vaak ook bij kinderen met autisme, adhd enzovoorts. Als je een kind hebt met grote over- of ondergevoeligheid voor prikkels, dan is dit een heel interessant boek.

Het boek ‘Met plezier uit de pas’ ook van Carol Kranowitz : dit boek geeft heel veel voorbeelden voor sensorisch spel, waarbij wordt aangegeven welke zintuigen aan het werk worden gezet. Door deze spelletjes te spelen met je kinderen geef je ze een sensorisch ‘dieet’, oftewel: je biedt voeding voor de zintuigen.

Share
5 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.