Papier vernietigen en het leven

In mijn nesteldrang (nog steeds ja) heb ik een papiervernietiger gekocht. Want je kunt je administratie wel opruimen, maar dan moeten die papieren ook daadwerkelijk weg. En niet alles wil je zomaar bij het oud papier gooien. En dus stonden er al tijden twee grote dozen in de garage te staan. En te staan…. en te staan….

Daarom kocht ik uiteindelijk maar die papiervernietiger.
Wen houtkachel is namelijk veel duurder en meer gedoe om aan te sluiten… ūüėČ

Papiervernietigers en veiligheidsnormen

Papiervernietigers, ook wel shredders genoemd heb je in zeven verschillende klassen.

De eerste drie klassen maken stroken. De hogere klassen maken snippers, die kleiner worden naar mate de vernietigingsklasse oploopt. Kijk vooral ook even hier als je hier meer over wilt weten.

Wij kochten een papiervernietiger die kennelijk tussen de vierde en de vijfde klasse in zit. Wat hem geschikt maakt voor zeer vertrouwelijk en mogelijk zelfs geheime documenten. Kijk het is deze. Niet dat ik diepgaand onderzoek deed naar het ding, we kochten gewoon de beste uit een top tien lijstje wat ik ergens op het www vond.

Er kunnen 10 velletjes per keer in en dat gaat al met al best rap. Het is alleen jammer dat papier meer volume inneemt als je het versnippert. Dat betekent dat 1 doos documenten een halve kliko vult en dat je de bak van de papiervernietiger steeds moet legen.

Zelf papier vernietigen, hoe gaat dat?

Het blijkt dat zoon het fantastisch (fántááástisch) vind om met mij papier in dat ding te stoppen. Het is kennelijk leuker dan het spelen van mens-erger-je-niet of ganzenbord (zijn favoriete spellen van dit moment). En dus shredden we er samen (heel voorzichtig en verantwoord) op los. En ik moet zeggen dat het wel wat heeft dat vernietigen van papier samen met zoon. Niet alleen vanwege het aanstekelijke enthousiasme, maar ook om wat we in het ding stoppen.

Er zit soms namelijk nog best wat oud zeer in papieren. In ons geval een paar jaar aan vruchtbaarheidsbehandelingen, operaties en andere ellende. Bij het vernietigen van de papieren herinnerde ik me het gedoe (want vruchtbaarheidsbehandelingen zijn naast vermoeiend en tijd- en energievretend ook gewoon echt veel gedoe), het verdriet, de wanhoop en de letterlijk fysieke pijn (want operaties en spuiten die je in jezelf moet steken – brrr!) die bij de paperassen en de cijfers horen. Gelukkig is het lang geleden en al lang doorleefd.

Maar wat is het mooi dat ik die papieren in de vernietiger kon gooien samen met onze zoon.

Zo zie je (achteraf) maar weer eens hoe het leven rolt.

Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.