Rennen voor de kerst

De laatste paar jaar ben ik bekaf tegen de tijd dat het eindelijk kerstvakantie is. Op de één of andere manier is december altijd te vol.

kerst-stress

 

Niet zozeer omdat wij het zelf zo vol maken, maar omdat werk en school een hele heisa maken rondom de kerst.

Er is werk wat afgerond moet worden, een kerstdiner op het werk, Sinterklaas geeft veel onrust (en kadootjes, die geregeld moeten worden). School wil een schoen, een kaars, eten voor het kerstdiner en weet ik het wat. Zoon, die door alle onrust op school toch al flink rondstuitert heeft ook nog eens meerdere dagen een aangepast rooster (regel-de-regel), ik ook  (schuif – schuif) en de man had ook nog wat drukke werkweken.

De hamvraag is en blijft: moet je met alles meedoen? Het is erg not done om dingen af te zeggen in de aanloop naar de kerst, maar wat is daar eigenlijk mis mee? Want waar staat kerst – en de aanloop daarnaartoe nu eigenlijk voor?

Voor het zien van zoveel mogelijk mensen?
Het afvinken van zoveel mogelijk taken?
Of gaat het simpelweg om het samenzijn met de mensen van wie je houdt. Om eens rustig na te denken over de dingen die ertoe doen – en dan niet als taak nummer  zoveel op de todolijst.

tijd-voor-bezinning
Tijd voor bezinning?

Helaas blijft er naast de verplichte dingen hier weinig ruimte over voor introspectie of het uitnodigen van de mensen waar we werkelijk om geven.

Daarom zou ik eigenlijk heel graag wat verplichte dingen schrappen.
Met als stip op één het kerstdiner op school. Dat scheelt me het maken van een gerecht + drie – vier dagen onrust thuis. Daarbij hoef ik dan ook niet te kiezen voor A: een kind met buikpijn en diarée of B: het maken van meerdere koude, maar zeer smakelijke glutenvrije gerechten (voor wie mij nu een kille moeder vindt: als zoon mag kiezen, dan kiest hij zeker voor A: alles mee eten wat er staat en de buikpijn en diarée voor lief nemen).

Als bonus zou dit ruimte geven om (zonder overload) twee geliefde jarigen (in één gezin) te bezoeken.

Het enige lastige is, dat zoon het kerstdiner wel leuk vindt (hoewel hij er dus slecht tegen kan) en dat school de kinderen de week voorafgaand aan het kerstdiner al helemaal gek loopt te maken ermee. Wat maakt dat ik aarzel om het plan daadwerkelijk uit te voeren.

 

Hoe ervaar jij de periode voor kerst?

En wat zou jij graag willen schrappen? (en doe je dat ook daadwerkelijk?)

 

...
Share
9 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.