Rolluiken schoonmaken

Toen we het huis kochten zaten er al twee rolluiken in. De twee slaapkamers op het zuiden hebben allebei een rolluik. In de zomer houdt het de zon buiten en het hele jaar door maakt het de kamers ’s nachts fijn donker. Het was de eerste keer dat we rolluiken in een huis hebben en we vinden het fijn.

Het enige dingetje was het aanzicht. De vorige bewoners (en waarschijnlijk ook de bewoners daarvoor…) hebben die rolluiken kennelijk nooit gepoetst. De buitenkant poetsten we zelf al eens van buitenaf, maar de binnenkant van het rolluik leek onbereikbaar en bleef dus viezig bruin.

Tot we vorig jaar iemand moesten laten komen om een rolluik te repareren. Poetsen deed hij helaas niet (ERG jammer!), maar hij wist wel te vertellen hoe je die dingen schoon kon maken.

Bij rolluiken die boven het raam weg gewerkt zitten (dus niet in een box aan de buitenzijde boven het raam, maar weggewerkt in de ruimte tussen raam en muur) moet je aan de binnenzijde de afdekplaat weghalen. Dan kun je deeltje voor deeltje binnenzijde en buitenzijde poetsen. Na ieder deeltje trek je het rolluik 1 streepje omhoog, om dan het volgende deeltje te schoon te maken.

Ik hikte er nog een jaartje tegen aan. Maar deze week heb ik 1 rolluik gepoetst. Toegegeven: het was precies zo’n rotklus als ik dacht. Met jaren aan viezigheid (emmers met zwart water heb ik weggegooid) en gepriegel met een sponsje tussen rol en kozijn. Maar na al dat gedoe heb ik ook wat.

Het rolluik lijkt wel nieuw. Het is echt nog nooit zo mooi schoon geweest. De kleur blijkt heel lichtgrijs te zijn en de hele kamer is opgeknapt van de schoonmaakbeurt.

En ik doe iedere avond genietend het schone rolluik dicht om er vervolgens het hele gezin bij te roepen (die het niet echt interesseert, maar toch :-))

Volgende maand doe ik het andere rolluik!

Wat is jouw ergste uitstelklus ooit in het huishouden?

Share
11 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.