Samen het huishouden doen

Sinds ik geen betaald werk meer heb, doe ik het huishouden. Dat ik alleen verantwoordelijk was voor het hele pakketje begon me echter steeds meer tegen te staan.Samen met het (noodgedwongen) thuisonderwijs van zoon en alle andere taken is het best druk. En dan vind ik het ook nog belangrijk om regelmatig met de kinderen te knutselen of een educatieve en / of sociale uitstap te doen. Leuk, maar dat soort dingen kosten ook tijd en energie. En beiden kun je maar één keer uitgeven.

Ik was al een poosje aan het peinzen hoe ik kinderen en man meer kon betrekken bij het huishouden, maar was nog niet tot actie gekomen. Na de vakantie hikte ik erg op tegen het wekelijkse schoonmaakrondje. En dus besloot ik ter plekke dat dat wekelijkse poetsrondje voortaan met het hele gezin gedaan wordt.

Er was enige weerstand van de kinderen, maar na uitleg en een enigszins knorrige opstart was iedereen enthousiast aan de slag. Man en zoon ruimden samen de garage maar weer eens op (altijd nodig…) en poetsten de buitenkant van vriezer, wasmachine en droger (hoort niet bij mijn wekelijkse rondje, maar was echt heel hard nodig). Daarna poetste zoon ook nog de keukenkastdeurtjes. Hij nam in zijn enthousiasme zelfs de binnenkant van de deurtjes mee.

Dochter van vier gaf ondertussen alle meubels twee vegen met een vochtig doekje waar ze niet heel erg van opknapten, maar soms gaat het om het idee. Daarna wilde ze graag helpen stofzuigen. Ik zoog heel de woonkamer en onze kleine meid zoog daarna met veel enthousiasme alle hoekjes en randjes van de vloer. Wat ontzettend fijn was, want dat zijn precies de plekken die voor mij als grote volwassene lastig te bereiken zijn.

Al met al hadden we in een uurtje de hele beneden etage glimmend schoon – met ook de garage opgeruimd en wasmachine, droger en vriezer schoon gepoetst.

Daarbij was het fijn om als gezin aan de slag te zijn. Als beloning aten we pannenkoeken.

Wat mij betreft is dit een blijvertje!

Hoe is het huishouden bij jou thuis geregeld?

...
Share
9 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.