Sinterklaas : ook als spel blijft het leuk

sinterklaasOmdat voor onze zoon de spanning van Sinterklaas te groot werd hebben we het één week na aankomst vertelt: Sinterklaas bestaat niet.
Ik was even bang dat het feest daarmee onmiddellijk ten einde zou zijn, maar het tegendeel is het geval. De schoen staat nog steeds twee dagen per week onder de brievenbus, er worden enthousiast sinterklaasliedjes gezongen en het uitpakken van de pakjes was gewoon erg gezellig.

Eigenlijk zitten er vooral voordelen aan het feit dat zoon nu weet dat Sinterklaas één groot spel is.

  • Met stip op één: veel minder angst voor Sinterklaas en de Pieten. Het is een ware opluchting dat zoon weer alleen naar de WC durft en geen nachtmerries meer heeft over zwarte pieten.
  • Minder stress: omdat zoon nu weet dat het een spel is, kunnen we ook gewoon zeggen wanneer hij wat in zijn schoen krijgt (en dát hij wat in zijn schoen krijgt). Ook wist hij precies wanneer we kadootjes uit zouden gaan pakken. Dit scheelt heel veel onrust.
  • We konden zoon wat meer betrekken bij de uitvoering van het feest. Het is hardstikke leuk om samen gedichtjes te maken en kadootjes uit te zoeken. De volgende stap wordt een surprise.
  • Omdat zoon weet hoe het zit hoeven we niet meer super-geheimzinnig te doen. En eigenlijk is dat best makkelijk.

Eigenlijk vraag ik me sindsdien af waarom we in Nederland met zijn allen zo moeilijk doen over Sinterklaas. Ook als kinderen weten dat het een spel is, dan blijft het leuk. Of beter gezegd: voor sommige kinderen wórdt het dan pas leuk.

Hoe geheimzinnig doe jij over Sinterklaas?
Op welke leeftijd zou je vertellen dat het een spel is?

 

 

 

Share
5 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.