Soms is het hard werken als moeder

Met onze zoon blijft het een eeuwig zoeken naar balans. Met de feestdagen (altijd een uitdaging) ging het beter dan voorgaande jaren. Ik keek al uit naar de rust van januari, waar we gewoonlijk een prettig stijgende lijn zien qua gezellige aanwezigheid van zoon. Maar helaas liet januari eerder  een dalende, dan een stijgende lijn zien.

De eerste twee dagen dacht ik nog aan een tijdelijk dipje. Met dag drie en vier had ik het al aardig gehad en na dag vijf besloot ik de juf te informeren dat ik een gesprek wil op school. De ervaring leert namelijk dat er dan gewoonlijk daar iets verandert is. Iets wat het wankele evenwicht van zoon totaal omver schopt. Wat er thuis als een razende storm weer uitkomt.

Nu stormt het inderdaad (dat scheelt ook), maar meerdere dagen achter elkaar doorlopend onmogelijk gedrag gevolgd door schreeuwende driftbuien zijn naar mijn ervaring niet stormgerelateerd. Drukte en slecht luisteren soms wel, maar dit is anders.

En inderdaad vernam ik dat er wat dingen spelen: er is een stagiaire in de klas bij gekomen en er zijn citotoetsen waarbij zoon echt stil moet zijn in de klas. Voor zoon zijn dit grote dingen. Dingen waar hij niet tegen kan. Teveel kapiteins op het schip geven hem een gevoel van chaos en onveiligheid. Iets wat hij thuis afreageert. En over een maand komt er nog een juf bij… Langere periodes stil moeten zijn overvragen hem weer op een andere manier. Ik hou mijn hart vast en plan alvast maar een afspraak voor de korte termijn.

Ondertussen is het hard werken als moeder. Het is soms best lastig om mijn brein kalm en mijn toon neutraal te houden terwijl zoon dagelijks meerdere keren in meer of mindere mate van de rails afloopt en soms enorm zijn best doet om mij ook van mijn rails af te krijgen. Ondertussen moet de rust voor dochter ook zoveel mogelijk bewaard blijven en is er ook nog zoiets als huishoudelijk werk, bedrijfsadministratie, overige regelzaken en tijd voor mezelf.

Dus… als je eens een dag een berichtje mist, weet dan dat er waarschijnlijk van alles tussendoor kwam.

Hopelijk iets leuks in de vorm van een avondje weg met een vriendin, maar soms ook gewoon een uitgeblust avondje op de bank na een dagje moederen.

Ach ja… ik zal de enige moeder niet zijn, die het ouderschap soms hard werken vind 😉

 

...
Share
13 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.