Stress vrij Sinterklaas: 8 tips

Sinterklaas is hier al jaren best ‘een dingetje’. Of… beter gezegd: heel december is een bijzonder pittige maand en de kick-off daarvan is halverwege november, een week voor de komst van Sinterklaas. Want ja… de onrust begint bij onze zoon al een week voor de aankomst.

Gelukkig hebben we door de jaren heen met vallen en opstaan toch best wat handvatten gevonden om het feest hanteerbaar te houden. Mocht je ook een kind hebben wat bijzonder veel last heeft van de Sint, kijk dan eens naar onderstaande handvatten.

 • De Sint bestaat niet. In Nederland wordt vrij moeilijk gedaan over de openbaring van dit geheim. Terwijl het voor kinderen eigenlijk niet uitmaakt als je er vanaf het begin open over bent. Of misschien vinden ze het zelfs wel fijn. En laten we wel wezen: voor wie is het belangrijk dat het een geheim is? Maakt het de kinderen wat uit? Mijn ervaring is, dat kinderen Sinterklaas ook leuk vinden als ze weten dat het niet echt is.

  Hier gaf Sinterklaas zoveel stress, dat we eigenlijk al vrij snel hebben uitgelegd dat ‘Sinterklaas’ een mooi verhaal is. Een verhaal van een goedhartige bisschop die kadootjes uitdeelde aan arme kindertjes. En dat wij dat hier nu nog steeds naspelen. Ook onze dochter kreeg deze variant gelijk te horen. Naar onze ervaring werkt dit prima. Er worden nog steeds Sinterklaasliedjes gezongen, schoenen gezet en het is nog steeds een bijzonder feest. Alleen weten onze kinderen dat Sint en de pieten gewoon verklede mensen zijn.

  Voor onze zoon is Sinterklaas daarmee nog steeds niet leuk trouwens, maar wel beter hanteerbaar, waardoor hij er inmiddels soms ook van kan genieten.
 • Maak het veilig: Het idee van een zwarte piet in huis is voor de meeste kinderen ronduit eng. Hier heb ik (in de korte tijd dat er geloofd werd) gesteld dat zwarte piet ons huis niet in kan / mag. De schoenen zette ik buiten, of ik zei dat piet van mij aan moest bellen. Ook de rondspringende pieten tijdens intochten zijn spannend. Is het te spannend, spreek dan af wat een kind kan doen als er een piet in de buurt komt. Pakt mama de kruidnootjes aan?
 • Maak het feest voorspelbaar: Maak een kalender voor november en december en schrijf hier alle onderdelen van het feest op. Wanneer de schoen gezet mag worden (bij ons op 2 vaste dagen per week), wanneer er (eventueel) naar de intocht wordt gegaan, wanneer de kadootjesmiddag / – avond is (met tijden erbij).

  Hier is zelfs vastgelegd wanneer er snoep in de schoen komt en wanneer een klein kadootje. Ook het programma van de Sinterklaasmiddag (ik zet de kadootjes voor de voordeur en zeg dan even later ‘Hoorde ik daar nu de bel?’) wordt hier voorbesproken – met tijden erbij.

  Sommige kinderen die heel veel last hebben van de onvoorspelbaarheid van dit feest vinden het fijn om van tevoren te horen wat ze gaan krijgen, of helpen zelfs met het inpakken van hun eigen kadootjes. Wat werkt, dat werkt!
 • Houd rekening met school: School is een groot veroorzaker van de Sinterklaas onrust. Het helpt als je de planning weet. Vraag er gewoon om als het nodig is. Op die manier kun je je kind voorbereiden. Durf aanpassingen bespreekbaar te maken.

  Zo gaven de rommelpieten heel veel onrust in de klas (en bij onze zoon). Dus bracht ik hem gewoon een uurtje later naar school, als alles weer aan kant was. Bij ons heb ik de juf destijds gevraagd om het niet-bestaan van Sinterklaas niet te ontkennen, maar op taktische momenten even een knipoogje te geven. Vind je kind het sinterklaasjournaal erg spannend om in de klas te kijken, kijk het dan samen vooruit.
 • Houd het rustig: Schrap zoveel als dat nodig is om het leuk te houden. Soms lees je dat je niet naar teveel dingen moet gaan(zo van sla een paar intochten over…). Maar voor sommige kinderen is 1 intocht al teveel – laat het dan. Dit jaar hadden we per ongeluk NPO van de tv afgegooid (en er niet meer opgezet), waardoor het Sinterklaas journaal niet te bezichtigen was. Uiteindelijk hebben we het er maar bij gelaten, omdat het eigenlijk best wel veel rust gaf (in verhouding met voorgaande jaren dan). Kortom: durf te schrappen!
 • Beweeg! Al die extra onrust moet er ook weer uit. Beweging geeft rust en is een fijne uitlaatklep voor het extra gestuiter. Doe na de intocht een extra rondje en laat de stress er daar uitstuiteren. Wij gaan veel naar buiten deze periode.
 • Haal het feest naar voren: Je hoeft niet tot 5 of 6 december te wachten op de Sint. Je kunt het ook gewoon 1 week (of 2 of 3 weken) eerder vieren. Als dat scheelt in de stress… waarom niet? Ik las ergens een stukje van iemand die het Sinterklaasfeest vierde op de dag van aankomst. Ik heb er smakelijk om moeten lachen – een briljante oplossing vond ik zelf, al passen we deze oplossing zelf niet toe met Sinterklaas (toen ik het zoon vertelde voor de grap, vond ook hij het een grandioos idee trouwens – dus wie weet)
 • Sluit het feest af: Er zijn plekken waar je de Sint op 6 december uit kunt zwaaien. Voor sommige kinderen is dit fijn (dan is hij echt weg). Wij zingen na het vertrek van Sinterklaas een aangepaste versie van ‘Zie ginds komt de stoomboot’ (zie ginds gaat de stoomboot).
...
Share
4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.