Tien tips bij een lange takenlijst

Nu we over een maand voor krap twee maanden afreizen naar een ander land moet er een berg geregeld worden. Dagelijks vallen me nieuwe dingen in en de todo-lijst krimpt niet, hoewel we toch steeds dingen afstrepen.

Gelukkig zijn wij allebei goed in het snel afhandelen van taken.

Er zijn daarbij een paar truukjes / handvatten die we gebruiken:

  1. Alle taken worden op 1 takenlijst gezet. Bij ons staat deze in onze telefoon.
  2. Kies dagelijks een paar taken gekozen die de volgende dag afgehandeld moeten worden. Dat zijn taken die zo snel mogelijk moeten gebeuren, en / of taken die handig zijn op om die dag te doen. In rustiger tijden houd ik een maximum van drie taken taken aan. In deze hectische tijd staan er tot tien taken per dag op mijn lijstje, die moeten gebeuren naast alle gewone dagelijkse dingen.
  3. Combineer taken op een slimme manier. Wordt er gewinkeld, dan wordt er gewinkeld voor alle spullen die gekocht moeten worden. Moeten er mailtjes verstuurd worden, dan gelijk maar alle mailtjes die op het todolijstje staan. Op die manier werk je efficienter.
  4. Makkelijk doen als het makkelijk kan. Oftewel: ik bak geen taart om het heugelijke feit te vieren, maar ik koop er eentje. Zoon trakteert voor vertrek op school. Dat wordt geen beschuit met muisjes (in beiden zit overigens gluten, dus dat is toch niet zo leuk voor hem), maar ijsjes (die we al ingeslagen hadden voor zijn verjaardag) enzovoorts. Makkelijk doen als het makkelijk kan. Het hoeft niet perfect.
  5. De belangrijkste dingen eerst. Een aantal dingen moeten echt geregeld zijn voordat we weg gaan. Zoon moet toestemming hebben om school te missen, er moeten extra contactlenzen worden besteld, we moeten daar ergens onderdak hebben, hier hebben huis en katten een oppas nodig en de BTW-aangifte van het tweede kwartaal moet rond zijn. Die dingen moeten dus eerst.
  6. Niet perfectionisten. Als je eenmaal aan de slag gaat, dan kom je allerlei dingen tegen. Na het opruimen zijn er een berg spullen die we eigenlijk wel willen verkopen. Maar dat hoeft niet / niet nu! Er gaan wat meer spullen naar de ruilwinkel en de rest staat prima in de garage. Na de grote kamerruil zien we dat de muren ook wel weer even een witkwast kunnen gebruiken. Als het lukt qua tijd: prima! Maar voor een peuter is het niet belangrijk en wij overleven het zo ook nog wel een jaartje. Dat staat dus helemaal onderaan het lijstje. Dat prachtige kadootje voor de juffen (wat ze echt verdient hebben) wordt waarschijnlijk iets simpels, maar met net zoveel liefde gegeven. Niet perfectionisten scheelt veel tijd.
  7. Zorg goed voor jezelf. Na het avondeten zijn we in principe klaar met sjouwen en doen. Energie is namelijk ook eindig. Van ontspanning krijgt een mens weer energie en blijft het goede humeur behouden. Dat zorgt ervoor dat je dingen langer volhoud. Morgen is er (in veel gevallen ;-)) weer een dag.
  8. Besteed taken uit. Je hoeft niet alles zelf te doen. Voor nu gaat het hier prima, maar als we klem komen te zitten qua tijd, dan huren we een poetshulp in om voor vertrek het hele huis nog even schoon te maken. Schoonzus bood aan om rond te vragen voor meisjeskleding en zo zijn er meer dingen die je niet perce zelf hoeft te doen en die je veel tijd kunnen schelen.
  9. Ga samen aan de slag. Het klaarmaken van het huis is hier een gezinsactiviteit geworden. De man ruimt de garage op, waarna we met zijn drietjes de spullen uitzoeken. Ook de grote kamerruil hebben we met zijn drietjes gedaan. Samen werken is gezellig.
  10. Schrap taken. Soms kom je aan het einde van je lijstje tot de conclusie dat er meer taken zijn dan tijd. Het is belangrijk om dit tijdig in te zien. Kom je er niet uit met bovenstaande tips, dan wordt het tijd om taken te schrappen. Sommige dingen zijn namelijk niet echt noodzakelijk om te doen. Dat zijn dingen die je mogelijk kunt (of misschien zelfs moet) schrappen.
Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.