Tijd voor jezelf met kinderen

Als je je handen vol hebt aan de kinderen (al of niet in combinatie met werk), dan is het soms een ware puzzel om tijd voor jezelf te vinden. Er moet ook zoveel. Er moet eten op tafel komen (boodschappen doen, koken, afwassen en tafels afruimen / dekken – niet noodzakelijkerwijs in die volgorde… ;-)). Iedereen moet kleren aan het schone lijf en af en toe een schoon bed (hop! Nog een riedel met taken). Er moet gebracht en gehaald worden, er zijn noodzakelijke afspraken en dan wil iedereen ook nog aandacht van je.

Een doorsnee dag is hard werken als je een gezin draaiende houdt. En dat begint vroeg en eindigt pas nadat iedereen op bed ligt.

Hier ging het al een poosje steeds meer wringen met de rust en tijd die ik voor mezelf nodig had. Want waar was MIJN tijd?!

Inmiddels ben ik de puzzel aangegaan om in mijn drukke programma meer tijd voor mezelf te vinden. Ik kwam erachter dat de tijd er wel IS, maar dat dat enig creatief denken vraag om er ook echt wat aan te hebben. En dan bedoel ik niet dat er nog harder gerend moet worden zodat er ook me-time in de dag kan worden gepropt. Nee, ik bedoel dat er blokjes ruimte zitten in de dag, als je die op de juiste manier invult.

Bellen tijdens het koken

Een van m’n beste voorbeelden is dat ik bel tijdens het koken. Van 17.00 tot 18.00 uur mogen de kinderen hier tv kijken. Wegens het leeftijdsverschil mogen ze allebei een half uur p.p. In de praktijk kijken ze echter met elkaar mee en is het een uur STIL. Ik kook in die tijd het avondeten en bereid lunch en ontbijt voor voor de volgende dag (dan hoef ik dat niet meer te doen als de kinderen op bed liggen).

M’n vriendin belde geregeld op dit tijdstip. Zij zit dan in de auto terug van haar werk (die heeft zo’n druk schema als ik, maar dan anders). Ik merkte dat ik het fijn vind om te koken en te bellen tegelijkertijd. Het is ontspannend om bij te praten, terwijl mijn handen het dagelijkse werk doen. Met oortjes in kun je gewoon alles doen – zolang het niet veel herrie maakt.

Inmiddels onderhoud ik bijna al mijn sociale contacten in dat uurtje. En dat is fijn, want als iedereen eindelijk op bed ligt heb ik geen behoefte om nog uitgebreid met iemand te gaan telefoneren.

Momenten voor jezelf vinden

Dat bellen alleen was echter niet genoeg. Ik wilde meer…. En dus keek ik naar mijn dag. Er bleken meer momentjes te zijn dat ik niets hoef, alleen waren die niet handig. In de speeltuin terwijl de kinderen even zelf aan het spelen zijn, terwijl er thuis zelf gespeeld wordt of terwijl zoon aan zijn schoolwerk zit en hij even zelfstandig aan de slag is.

Allemaal momenten waarop ik even achterover kan leunen – maar die ook ieder moment weer voorbij kunnen zijn. Wat kun je daar nu mee? Tot ik me realiseerde dat elk van die momenten zijn mogelijkheden heeft.

In de speeltuin lukt het vaak goed om even te mediteren. Tijdens zoon zijn schoolwerk kan ik tussendoor mijn mail of een blog lezen. Als er thuis zelf gespeeld wordt, kan ik een stripboek lezen met een kop thee erbij. Allemaal korte activiteiten die ik fijn vind om te doen, maar waarvan het ook geen ramp is als ze onderbroken worden.

Momenten voor jezelf MET kinderen

Binnen m’n speurtocht naar tijd voor mezelf, realiseerde ik me nog iets anders. Sommige dingen vind ik gewoon heel fijn om met mijn kinderen samen te doen. Wandelen vind ik bijvoorbeeld heerlijk om samen met hen te doen. Ook dat is me-time voor mij.

Op stap naar het natuurmuseum of het strand, het spelen van een gezelschapsspel en samen knutselen zijn allemaal dingen die ik oprecht leuk vind om te doen. Deze activiteiten geven me een gevoel van ‘tijd voor mezelf’, terwijl we dat samen doen. En is dat geen enorme win – win-optie ?

Tijd vrij plannen

Naast de momenten door de dag heen plan ik vaker tijd voor mezelf. Zo kijken de kinderen in het weekeinde ’s morgens ook nog even televisie. Ik plan die tijd in om rustig even achter de laptop te zitten, of om een boek te lezen. In die tijd wordt dus niets ‘nuttigs’ gedaan.

Daarnaast zijn er avonden en een incidentele middag vrij voor mezelf. Tegenwoordig plan ik die vrije middag in, want als ik erop moet wachten, dan komen ze niet.

Waar zit jouw tijd voor jezelf?

...
Share
4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.