Zes tips voor het aanleren van nieuwe gewoontes

Deze tips komen dan in januari, maar de wens om nieuwe gewoontes aan te leren kan op ieder willekeurig moment ontstaan. De beste voornemens starten op het moment dat jij besluit dat je iets wilt veranderen.

Dus waarom niet vandaag?

Hoe verander je gewoontes?

Als je jezelf nieuwe gewoonten aan (of af!) wilt leren zijn daarvoor een paar dingen belangrijk: 

  1. Ga voor een verandering die je zelf oprecht wil.

  2. Kies één ding en focus daarop: het aanleren van nieuwe gewoonten is lastig. Wij mensen zijn gewoontedieren en alles wat anders moet kost energie. Veranderingen moet je heel bewust doorvoeren en dat is met één gewoonte al lastig genoeg. Hoe meer je in één keer probeert te veranderen, hoe groter de kans is dat het niet lukt.

  3. Maak de stappen klein en haalbaar. Hiervoor geldt hetzelfde als hierboven. Je kunt bijvoorbeeld wel in één keer opeens supergezond willen gaan eten, maar misschien is het haalbaarder om stap voor stap stukjes van deze nieuwe gewoonte door te voeren. Dus bijvoorbeeld: eerst beginnen met elke dag ontbijten (ik noem nou maar wat), dan de gezonde tussendoortjes invoeren en zo iedere keer iets. Het lijkt dan alsof je minder hard naar je doel toe werkt, maar met kleine stapjes kom je verder dan met grote stappen, die na één week ophouden.

  4. Maak je stappen concreet. Dus niet “ik wil elke dag gezond ontbijten”. Maar: ik ontbijt elke ochtend met een kom yoghurt met muesli en fruit en een glas sinaasappelsap.

  5. Voer deze nieuwe gewoonte dagelijks op hetzelfde moment uit. Dit helpt bij het inslijten van je nieuwe gewoonte en zorgt ervoor dat je hem minder snel vergeet.

  6. Hou elke stap om een nieuwe gewoonte aan te leren in ieder geval 30 dagen elke dag vol. Dit is belangrijk om de nieuwe gewoonte in te laten slijten. Na 30 dagen zit het enigszins in je systeem en kun je er eventueel een nieuw stapje bij doen. 

Heb jij goede voornemens? Hoe zorg jij ervoor dat ze ze echt worden?

...
Share
4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.