Trek in de overgang

Mijn hele leven heb ik altijd goed gevoeld of ik vol zat – en als ik vol zat, dan hoefde ik ook niets. Ook koekjes en zoetigheden kon ik dan makkelijk laten staan. Het hele ding rondom gewicht wat veel vrouwen hun hele leven teistert is mede daardoor (en door gezond eten en goede genen) geheel aan me voorbij gegaan

Maar opeens is het weg. Vol = vol geldt opeens niet meer, want ik voel het sinds kort niet goed meer. At ik eerst drie boterhammen bij de lunch (heel soms vier), opeens eet ik er vier, vijf of zelfs zes… (we hebben het hier over zelfgebakken, zelfgesneden volkoren boterhammen), simpelweg omdat ik nog trek heb. En ook bij het avondeten schep ik meer op dan eerst vanwege dat knagende hongergevoel. Het is een gevoel van vol zitten en nog bodemhoos honger hebben tegelijk – ontzettend irritant.

Is er meer nood aan calorieen door het sporten? Is het de overgang? Ik las me maar eens in op het internet en kwam erachter dat tijdens de overgang vrouwen vaak meer honger hebben, dat er minder snel vet wordt verbrand en dat er meer vet wordt opgeslagen.

Nou…. lekker dan! Meer honger, slechtere verbranding en meer vet… leuke combi – en bedankt!
Nu sport ik er wel bij, maar toch is het kennelijk opeens nodig om wat beter op te letten dat ik niet teveel ga eten. Gelukkig hebben we vooral gezonde dingen in huis (en chocolade – ondanks het risico op extra opvliegers), maar toch is het balen.

Doordat het vol-gevoel opeens niet meer goed werkt, begrijp ik nu trouwens pas echt goed hoe lastig het moet zijn als je dat je hele leven al hebt. Omdat ik er geen ervaring mee heb vraag ik me af wat nu het meest verstandig is. Wel meer eten, maar dan groenten ? Ondanks het hongergevoel stoppen met eten?

Nu ja… ik ga er in ieder geval rekening mee houden, maar die overgang vind ik onderhand wel een lastpak worden.

Herken je het gevoel van tegelijkertijd honger hebben en vol zitten?
Wat hielp / helpt bij jou?

...
Share
12 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.